rugzaktrips vakantie

Fietsen in Londen

Londen was altijd een moeilijke stad om in te fietsen. Er is veel verkeer, automobilisten hebben weinig ervaring met fietsers en er is op de weg weinig ruimte voor fietsers. Vaak zijn de fietspaden in Londen slechts lijnen aan de rand van de weg.

Nog steeds zie je op sommige wegen in Londen fietsers pogingen doen om op de rode streep aan de rand van de weg rijden.

Er zijn de afgelopen jaren echter prachtige fietspaden door Londen aangelegd. In Londen kun je tegenwoordig goedkoop en redelijk veilig per fiets verkennen.

fietsen in Londen

Enkele fietspaden in The Docklands in Londen. De blauwe fietspaden zijn de Cycle Superhighways. De tekst CS3 die je op het fietspad ziet staan is de naam van het fietspad (of fietsroute).

De nieuwe fietspaden in Londen

De druk van de dagelijkse stroom auto's is echter zo groot dat er nu pogingen gedaan worden om het verkeer in het centrum van Londen te weren en het fietsen te stimuleren. Door de stad loopt nu een prachtig netwerk van fietspaden.

Je kunt met de fiets de meeste toeristische bezienswaardigheden van Londen bereiken en er zijn bij grote attracties zelfs fietsenstallingen te vinden waar je een fiets veilig kunt parkeren.

De bezienswaardigheden van Londen.

Het fietsenplan van Londen

Bijna alle toeristische bezienswaardigheden in het centrum van Londen zijn tegenwoordig aangesloten op een veilige fietsroute. Er zijn fietsroutes langs de bezienswaardigheden in het centrum uitgezet die je via borden kunt volgen.

In Londen kun je goedkoop een fiets huren bij de onbemande fietsenstallingen die je bij alle bezienswaardigheden ziet, de Cycle Hire. Je kunt van attractie naar attractie fietsen en als je nooit langer dan 30 minuten fiets uit een stalling houdt is het heel goedkoop.

Fietsverhuur in Londen

fietsen Londen

De rode huurfietsen die je overal in dockingstations ziet staan.

De Cycle Superhighways

Vanuit het centrum van Londen lopen brede fietspaden in de richting van de buitenwijken, de Cycle Superhighways. Deze fietspaden zijn door de helder blauwe kleur op de weg gemakkelijk herkenbaar.

De Cycle Highways zijn lang, veilig en snel. Als je op één van deze blauwe fietspaden fietst is fietsen in Londen opeens heel gemakkelijk. Op borden langs de weg worden zelfs reistijden en verbindingen met andere fietsroutes aangegeven.

De fietspaden zijn minimaal anderhalve meter breed en lopen ook op drukke kruispunten gewoon door.

fietsroutes in Londen

Op deze richtingaanwijzer zie je de afstanden in minuten aangegeven op de Cycle Superhighway CS3.

Fietsen in Londen.

Automobilisten wennen snel aan de grote toename van fietsers. Ieder jaar zijn er in Londen echter nog steeds veel ongelukken met fietsers. Je moet in Londen heel goed opletten als je buiten de fietspaden fietst.

Aan de linkerkant fietsen op een fietspad is niet zo'n probleem, je volgt gewoon het fietspad en het went snel. Het fietsen op deze fietspaden lijkt op fietsen in Nederland.

Als je denkt dat fietsen in Londen moeilijk is kun je het eerst proberen met een gids.

Fietsen in Londen

Een fietshelm dragen is in Londen niet verplicht maar veel fietsers hebben er wel één op.

Enkele aandachtspunten als je gaat fietsen

Bij stoplichten moet je voor het verkeer in een met lijnen aangegeven vlak staan.

Ga nooit naast een vrachtwagen staan maar altijd voor of achter de wagen.

En heel belangrijk, fiets niet te dicht bij geparkeerde auto's. Automobilisten moeten soms nog aan fietsers wennen dus er wil nog wel eens een deur opengaan. Op fietspaden als de Cycle Superhighways heb je hiervan overigens geen last.

Fietsen en rondleidingen in Londen