rugzaktrips vakantie

Het openbaar vervoer in Londen

Met de bus door Londen

Met de bus door Londen reizen is gemakkelijk maar in het centrum vaak wel traag door de vele verkeersopstoppingen. Er zijn in Londen veel verschillende busmaatschappijen die allemaal op de meest populaire routes willen rijden. In populaire winkelstraten als Oxford Street en Regent Street zie je dan ook een file van bussen.

Tip: Je kunt voor de prijs van een buskaartje een rondrit maken in een klassieke bus van het openbaar vervoer van Londen langs veel bezienswaardigheden. Het lijkt op een rondrit van de Hop On Hop Off bus maar dan veel goedkoper.

Goedkope rondritten in een klassieke dubbeldekker.

Hop on Hop Off bus

Met een Hop-on Hop-off bus kom je gemakkelijk bij de attracties.

Tickets voor het openbaar vervoer in Londen

Je kunt natuurlijk een kaartje voor de metro kopen bij het loket of bij een automaat maar dat is relatief duur en er staat vaak een rij. Als je meerdere keren gebruikt maakt van een bus of metro of gewoon niet iedere keer weer een kaartje wilt kopen kun je een Oyster Card kopen. Hiermee kun je tegen het laagste tarief met de bus en de metro reizen. Als je op een dag drie ritten maakt is het goedkoper om geen losse kaartjes te kopen.

Een speciale Oyster Card voor toeristen kun je online kopen via het Brits Toeristenbureau. Je kunt ook een Oyster Card via de automaat in veel metrostations aanschaffen maar je moet dan wel je creditcard gebruiken.

Koop online een Visitor Oyster Card of dagkaart.
NEW_VBShop_NL_2

Tip: Voor € 1,50 sturen ze je een plattegrond van Londen met een kaart van de metro toe.

Het gebruik van je kaartje in de metro

Voor de ingang van de ondergrondse in Londen moet je door toegangspoortjes. Als je een kaartje gekocht hebt duw je die in de gleuf en het poortje gaat open. Neem het kaartje er wel weer uit want je hebt het nodig als je er weer uit wilt.

Als je een Oyster Card hebt hou je die gewoon bij de gele knop. Het poortje gaat dan open.

Dezelfde gele knop vind je ook in iedere bus in Londen. Met je Oyster Card kun je dus in iedere bus stappen. Let op: als je uitstapt hoef je in de bus niet uit te checken.

De tickets voor het openbaar vervoer in Londen.

Kaartjes in de metro

De toegangspoort in een metrostation.

Fietsen in Londen.

Reizen met de fiets is waarschijnlijk het meest goedkoop binnen Londen. Je kunt tegenwoordig een fiets huren voor bijna niets.

Bij de meeste bezienswaardigheden in het centrum van Londen staan de huurfietsen van Transport for London in electronische dockingstations. Na online registratie mag je die gebruiken. Als je steeds tochten van minder dan 30 minuten maakt is het gebruik van de fietsen verder gratis.

Metrostation

Een metrostation in Londen

Vervoer naar Londen.

Je kunt je auto bij Calais op een autotrein zetten en via de Kanaaltunnel naar Folkestone reizen. Voor de autotrein betaal je per auto en niet per persoon. Als je dus met vijf personen in een auto zit is de overtocht goedkoop.

Als je per vliegtuig reist land je niet op een vliegveld in Londen maar daarbuiten. Veel toeristen zullen op de vliegvelden Londen Heathrow, Luton of Londen Gatwick Airport landen.

Als je met de veerboot naar Dover of Hull vaart of naar een vliegveld bij Londen vliegt, moet je nog wel naar Londen.

Reizen met het openbaar vervoer in Londen

Tip: Bij het Brits Toeristenbureau kun je voor ongeveer 1,50 Euro een kaart van Londen met een plattegrond van de metro krijgen. Ze sturen het je ook nog toe als je het thuis bestelt.