rugzaktrips vakantie

Wandelen of fietsen langs de Theems in Engeland.

Het Thames Path is een ongeveer 300 km langeafstandsroute langs de rivier de Theems. Met de trein of de bus kun je gemakkelijk in de dorpen en steden langs de route komen.

Als je wilt kun je onderweg overnachten op campings, hostels, Inns, B&B's en natuurlijk hotels.

Tip: Je kunt in één plaats overnachten en iedere dag met de bus of de trein naar de plaats gaan waar je de vorige dag gestopt was. Je hoeft dan geen bagage naar je volgende hotel te laten vervoeren.

Hiken in Engeland.

Theems

Foto's van het Thames Path bij het plaatsje Goring tussen Reading en Oxford.

De route van het Thames Path.

De route begint bij de bron van de Theems in de Cotswolds en loopt via Oxford en Windsor door het centrum van Londen naar de Thames Barrier bij Greenwich. Als je het Thames Path wilt lopen moet je beginnen in Cotswold bij het dorpje Kemble.

Onderweg loop je door het heuvelachtige landschap van Engeland met historische steden, pittoreske dorpen, pubs en herbergen aan de rivier, kastelen en prachtige tuinen.

Overnachten langs de Theems

overnachten

Bij de bron van de Theems
( Kemble, 1 km en Cirencester, 7 km).

Kemble is een dorpje in Gloucesterhire, ongeveer anderhalve kilometer ten zuiden van de bron van de Theems. Hoewel Kemble niet groot is heeft het wel een eigen treinstation. Er gaan treinen naar Swinton (overstappen voor Londen Paddington).

Er zijn in Kemble geen hotels of hostels in het dorp maar je kunt wel er wel overnachten in Willows B&B. Er zijn in dit B&B maar twee kamers dus je moet wel op tijd boeken.

Het stadje Cirencester ligt ook aan de Theems, ongeveer 7 km van Kemble. Hier is het gemakkelijker om een overnachting te regelen. Als je echter met de trein naar Cirencester wilt reizen dan moet je eerst naar Kemble reizen en daar een taxi nemen.

Cricklade (20 km) en Ledgelade (35 km).

Het plaatsje Cricklade ligt ongeveer 20 km lopen van de bron van de Theems. Je kunt er in de buurt kamperen bij het dorp Leigh.
In Cricklade zijn twee hotels. In het 8 km verder gelegen plaatsje Swindon heb je meer keuze.

Vanuit Swindon zijn Kemble en Londen met de trein te bereiken. Het plaatsje Ledgelade ligt ongeveer 35 km lopen van de bron van de Theems. Hier kun je het beste overnachten in de Old Swan Inn. De herberg ligt ongeveer 5 minuten lopen van de rivier.

De route bij Oxford (90 km).

Bij Oxford stroomt de Theems ten zuiden van het centrum door de stad. In Oxford zijn veel hotels, B&B's en hostels. Goedkope hostels zijn het Oxford Backpackers en de jeugdherberg YHA Oxford.

Met de trein kun je vanuit Oxford naar o.a. Swinton en Kemble reizen. Oxford is een echte stad voor studenten dus er zijn veel betaalbare pubs en restaurants. Vooral de vele colleges rond Radcliffe Square moet je zien. Bij de brug in High Street kun je een traditionele vlet, roeiboot of waterfiets huren om ermee door Oxford te varen.

Low budget in Oxford.

Venetie

De promenade Queens Way tussen de London Bridge en Tower Bridge maakt deel uit van het Thames Path.

De route bij Goring en Streatley (130 km)

Tussen Oxford en Reading loopt het Thames Path door een prachtig landschap. Een leuke plek aan de rivier is de sluis bij het plaatsje Goring, ongeveer 26 km van Oxford. Er rijden treinen vanaf het station in Goring naar Oxford en Reading. Het station ligt ongeveer 5 minuten lopen van de Theems.

Aan de overkant van de Theems ligt het dorpje Streatley met het hostel YHA Streatley. Het hostel ligt vlakbij het Thames Path en het oude pad Ridgeway National Trail (185 km). Het fraaie viersterrenhotel Swan At Streatley ligt aan de Theems.

De Ridgeway loopt van Avebury naar Streatley en wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt door handelaren, soldaten en herders.

De route bij Reading (150 km)

Reading is een universiteitsstad aan de Theems. De stad is vanuit Londen en Maidenhead en vanuit Oxford gemakkelijk en snel met de trein te bereiken.

Tussen Oxford en Reading is de Theems erg mooi. Hier liggen leuke plaatsen aan de Theems zoals Goring & Streatley en Wallingford.

Overnachten in Reading.

Langs de Theems.

Theems Londen

De route bij Maidenhead (190 km) en Monkey Island

Ook de stad Maidenhead heeft een station met een trein verbinding naar Reading en Londen Paddington.

Vlakbij Maidenhead is een eilandje in de Theems met een prachtig Victoriaans hotel, een typisch Engelse tuin en een paviljoen. Dit eilandje bij het dorp Bray ligt vlakbij de snelweg M4. Het is een leuk adres voor een High Tea na een dagje wandelen of fietsen.

Overnachten op Monkey Island.

Windsor

De Theems bij Windsor.

De route bij Windsor en Slough

De stad Windsor staat natuurlijk bekend om Windsor Castle en de kostschool in Eton. De Theems stroomt niet ver van Windsor Castle door het centrum van de stad. De stad heeft een goede treinverbinding met o.a. Oxford, Maidenhead en Londen.

In Windsor zijn veel goede hotels en B&B's te vinden maar als je goedkoop wilt overnachten kun je het beste vijf kilometer doorlopen naar de stad Slough.

Ook Slough heeft een treinstation waar regelmatig een trein naar Londen vertrekt.

Het Thames Path in Londen

Het Thames Path loopt dwars door de mooiste delen van Londen. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden als Tower Hill, de London Bridge, de City, London Eye en de Houses of Parliament.

Als je met de trein stroomopwaarts wilt moet je de metro nemen naar station Paddington voor de trein richting Reading en Oxford. Met de metro en de bootbussen op de Theems kun je stroomafwaarts.

Het Thames Path is in Londen met borden duidelijk aangegeven. Het pad volgt bijna de hele route door de stad de rivier.

De route bij Greenwich
(het eindpunt)

Het Thames Path eindigt vlakbij Docklands en Greenwich bij de zeewering in de Theems, de Thames Barrier.