rugzaktrips vakantie

De South Downs Way in Zuid Engeland.

De South Downs Way is een langeafstandspad van de stad Winchester naar de badplaats Eastbourne. Je kunt het in pad in zeven dagen lopen of in twee of drie dagen fietsen.

Onderweg kom je langs de mooiste natuurgebieden en bezienswaardigheden van Hampshire en Sussex. Onderweg kun je langs het pad overnachten op een camping of hostel.

De South Downs National Trail.

Het South Downs National Trail loopt van Winchester naar de kalkrotsen van Eastbourne.

Je begint dus in een mooie historische stad en je loopt door de afwisselende natuurgebieden van het South Downs National Park langs de badplaats Brighton en dan via de krijtrotsen aan de kust van East Sussex naar de badplaats Eastbourne.

Het is een wandeling van 160 km en veel wandelaars lopen het in ongeveer 7 dagen. Engelsen nemen er meestal meerdere weekenden voor om het pad te lopen. Als je de route gaat fietsen doe je het in ongeveer drie dagen.

Overnachten in East Sussex.

overnachten

De route van de South Downs Way.

De South Downs Way loopt over smalle paden door een prachtig landschap van glooiende heuvels, bospaden, langs enkele riviertjes naar een pad over de prachtige krijtrotsen Seven Sisters en Beachy Head.

Langs de route kun je overnachten in diverse hostels en op campings.

Iets duurder zijn de hotels, B&B's en vakantiehuizen. Sommige hostels zijn overigens gevestigd in mooi restaureerde boerderijen. Hieronder vind je een overzicht en adressen van enkele mooie hostels en campings langs het South Downs National Trail.

De route van de South Downs Way.

Overnachten bij Winchester

Het hostel Wetherdown Lodge en camping ligt aan het South Downs National Trail en er overnachten dan ook veel wandelaars en fietsers. Er is ook een camping en je kunt er een tent of tipi huren.

Als je lopend of met de fiets komt kun je korting krijgen bij het huren van een kampeerplek of tent. De afstand van het hostel tot Winchester is ongeveer 26 km.
Adres: Wetherdown Lodge en camping, Droxford Road, East Meon, Petersfield, Tel.:+44 1730 823549

De B&B's en herbergen van Amberley.

Direct aan de South Downs Way liggen tussen Winchester en Amberley weinig accommodaties. Je zult hier dus waarschijnlijk ergens van het pad af moeten om te overnachten.

Het plaatsje Amberley ligt ongeveer 45 km van het eerder genoemde Wetherdown Lodge. Hier zijn direct aan de South Downs Way wel herbergen, pensions en B&B's.

Overnachten in Amberley.

Sussex

De South Downs Way is duidelijk aangegeven met borden.

Enkele hostels aan South Downs Way

Ongeveer 10 km van de bebouwde kom van Brighton ligt de jeugdherberg YHA Truleigh Hill. Deze jeugdherberg ligt in het South Downs National Park aan de South Downs Way. De afstand tot Winchester is ongeveer 90 km.
Adres: YHA Truleigh Hill, Tottington Barn, Shoreham-by-Sea, West Sussex.

Het Brighton Youth Hostel ligt niet in het nationale park maar in het centrum van Brighton.

Het pad South Downs Way loopt door het dorpje Alfriston, ongeveer 15 km van Eastbourne en 145 km van Winchester.
Hier zijn hotels, B&B's en pensions. De krijtrotsen Seven Sisters liggen hier dichtbij.

Het hostel van Southease.

Het hostel YHA South Downs ligt in de heuvels van South Downs National Park, vlakbij het treinstation van Southease.

Het hostel is gevestigd in een verbouwde boerderij.
De heuvel Firle Beacon ligt vlakbij het hostel. Vanaf Firle Beacon heb je een prachtig uitzicht op het omliggende landschap tot aan de zee.
Adres: YHA South Downs, Southease Village, Lewes, East Sussex.

De kust van East Sussex

Zuid-Engeland Uitrusting

Het hostel van Eastbourne

Het hostel YHA Eastbourne ligt ongeveer 400 meter van de South Downs Way. De krijtrotsen van Beachy Head liggen op loopafstand. Het is vanuit dit hostel ongeveer anderhalve kilometer lopen naar de pier van Eastbourne, het eindpunt, of beginpunt, van de South Downs Way.
Adres: YHA Eastbourne, East Dean Road, Eastbourne, East Sussex.

Overnachten in de badplaats Eastbourne.

Het pad over de krijtrotsen bij Eastbourne.

Als je maar een dag hebt en toch iets van de route wilt lopen dan kun je volgens ons het beste het stukje vanaf de promenade van Eastbourne naar de krijtrotsen Beachy Head en Seven Sisters lopen.

Het pad is vanaf Eastbourne goed aangegeven en gemakkelijk te lopen. Ook als je rustig loopt en geniet van het uitzicht kun je het gemakkelijk in vier uur doen.

Vanaf Beachy Head en Seven Sisters vertrekt er bijna ieder uur een bus naar Eastbourne en een bus naar Brighton.