rugzaktrips vakantie

Een paar dagen naar Zwarte Woud in Duitsland

Als je van rondtrekken houdt vind je in het Zwarte Woud een afwisselend gebied met veel leuke paden, historische stadjes en dorpen en heel veel bossen. De studentenstad Freiburg is een goede plaats om te beginnen.

De stad Bazel aan de andere kant van de grens met Zwitserland is in ieder geval veel duurder.

Het Zwarte Woud

Zwarte Woud

Het Zwarte Woud in Duitsland

Het Zwarte Woud is een gebied met bergen, schone lucht en warmwaterbronnen. De bergen in het noorden en midden van het Zwarte Woud zijn laag, bebost en er zijn veel beekjes.

In het zuiden tegen de grens van Zwitserland zijn de bergen van het Zwarte Woud hoger dan in het zuiden.

Een bekend kuuroord in het Zwarte Woud is het mooie stadje Baden Baden.

Overnachten in het Zwarte Woud.

Overnachten

Het stadje Baden Baden in het Zwarte Woud

De stad Baden Baden was in de 19de en begin 20ste eeuw een befaamd kuuroord waar de adel en rijken elkaar kwamen ontmoeten.

Hier ligt het casino waar Dostojevski al over schreef, twee kuurbaden en een binnenstad die nog steeds lijkt op dat van de 19de eeuw.

Een hotel in Baden Baden is niet goedkoop en er zijn geen hostels maar je kunt er wel goedkoop overnachten in een Gasthaus.

Zwarte Woud

Het mooie stadje Gernsbach ligt aan de rivier Murg.

Overnachten in Baden Baden.

Je hebt in Baden Baden al een tweepersoonskamer voor rond de 70 euro per kamer inclusief ontbijt.

In het historische centrum kun je het beste overnachten rond de pleinen Römerplatz en de Leopold Platz.

Het hotel Gasthaus Löwenbrau ligt in het centrum van Baden Baden. Je kunt er lekker eten en drinken in de Biergarten.

De hotels van Baden Baden

Baden baden

Lekker eten in Baden Baden

Goedkoop maar lekker eten in het centrum kun je in de bistro van Hotel Löhr in de Lichtentaler Straße en het Chinese restaurant Lotus in de Gernsbacher Straße.

De pasta's en pizza's van Hotel Restaurant Opera & Romana in de Lange Strasse 45 zijn goedkoop en erg lekker.

Zwarte Woud bij Hundsbach

Het Zwarte Woud bij het wintersportdorp Hundsbach.

De omgeving van Baden Baden

De omgeving van Baden Baden bestaat vooral uit laag- en middelgebergte. Hier vind je bossen met beekjes en leuke stadjes en dorpen. Het is een omgeving waar je goed kunt hiken.

Baden Baden heeft een treinstation dus je kunt ook met de trein of een bus naar andere plaatsen in de omgeving gaan.

Bij het plaatsje Hundsbach, 25 km van Baden Baden, kun je in de winter skiën en de plaatsjes Gernsbach (18 km) en Forbach (20 km) in het dal van de rivier Murch zijn erg mooi.

Freiburg aan de grens met Zwitserland

Freiburg ligt in het zuiden van het Zwarte Woud bij de grens met Zwitserland. De bergen beginnen bij Freiburg hoger te worden.

Ongeveer 25 km van Freiburg ligt het wintersportgebied rond de Feldberg.

In de zomer kun je rond de Feldberg goed hiken. Er zijn verschillende langeafstandspaden en rond de berg zijn ook berghutten waar je kunt overnachten.

Leuke plaatsen in het Zwarte Woud.

Zwarte Woud

De attracties van Freiburg.

Freiburg zelf is een studentenstad en je kunt er dus goedkoop eten en overnachten. Freiburg heeft een mooi historisch centrum met twee oude pleinen.

Als je wilt rondtrekken is Freiburg een goed uitgangspunt. Bazel in Zwitserland (65 km) en Straatsburg in Frankrijk (85 km) liggen vlakbij. Freiburg is een kuuroord maar voor een bad in warm bronwater kun je ook naar het nabijgelegen Bad Krozingen.

Freiburg

Een hotel in het centrum van Freiburg.

Leuke dingen doen in het Zwarte Woud

  • De meren Titisee en Schlugsee: Deze meren trekken veel vakantiegangers. Je kunt er zwemmen, duiken en windsurfen.
  • De kuuroorden en thermen: In het Zwarte Woud zijn veel warmwaterbronnen.
  • Watervallen: De Triberger Wasserfälle bij het plaatsje Triberg.
  • Het dal van de Murg: Er rijdt een trein door het Murgtal langs de rivier, de Murgtalbahn. Deze trein rijdt van Karlsruhe naar Freudenstad.
Baden Baden

Een Biergarten in Baden Baden.

De kuuroorden en thermen in het Zwarte Woud.

De Romeinen hadden in de stad Baden Baden al een badhuis. Het geneeskrachtige water kun je drinken en erin baden. Ook de schone lucht van het Zwarte Woud wordt gebruikt als kuurmiddel.

Bekende kuuroorden in het Zwarte Woud zijn Baden Baden, Badenweiler, Bad Herrenalb, Bad Wildbad, Bad Krozingen, Bad Liebenzell en Bad Bellingen.

De kuuroorden van het Zwarte Woud.

Zwarte Woud beekje

Dit is één van de vele beekjes in de omgeving van Baden Baden.

Het dal van de Murg

In het Zwarte Woud zijn veel rivieren en beekjes. Een mooie rivier is bijvoorbeeld de Murg en haar zijriviertjes. Tussen de plaatsen Raumünzach en Forbach ligt de Murg nog in zijn oorspronkelijke bedding dus je kunt over stenen door de rivier lopen.

Bij het plaatsje Kirschbaumwasen is de Murg smal en het landschap erg mooi Hier kun je raften in de rivier. Adres: Adventure World / Murgtal-Arena, Tel.: 07228 - 969170

Schlossberg Freiburg

Je kunt vanuit Freibrug met een kabelbaan naar de top van de Schlossberg.

Rondtrekken en hiken in het Zwarte Woud.

Er zijn in het Zwarte Woud veel gebieden waar je kunt rondtrekken. Loop gewoon het plaatje uit waar je overnacht en er is altijd wel een beekje of riviertje waar je langs kunt lopen. Het dal van de rivier Murg is daarvan een voorbeeld.

Vanuit het plaatsje Pforzheim, niet ver van Karlsruhe, lopen verschillende paden: Westweg Pforzheim–Basel, Mittelweg Pforzheim-Waldshut en Ostweg Pforzheim-Schaffhausen.

Bij Freiburg ligt het langeafstandspad de Querweg Freiburg-Bodensee (6–7 dagen) en de Kandelhöhenweg Oberkirch–Freiburg (5 dagen).

Schlossberg Freiburg

Wandelen op de helling van de Schlossberg in Freiburg.

Hiken op de Feldberg

Ongeveer 25 kilometer van Freiburg ligt de berg Feldberg. De berg is meer dan 1500 meter hoog en er gaat een kabelbaan naar boven.

Als je wilt rond de Feldberg wilt hiken kun je goedkoop overnachten in de berghutten. Vaak kun je er ook eten en drinken.

Enkele berghutten op en rond de berg zijn Baldenweger Hütte, Rinkenhütte, Zastler Hütte, St.-Wilhelmer-Hütte en de Todtnauer Hütte.

Zwarte Woud

Wintersport in het Zwarte Woud.

De hoogste bergen liggen natuurlijk langs de Zwitserse grens.

In de omgeving van de Feldberg, ongeveer 25 kilometer van Freiburg, liggen meer dan 50 kilometer aan pistes en er zijn 28 skiliften.

Kleine skigebieden zijn er o.a. bij de plaatsjes Hundsbach, niet ver van Baden Baden en bij Titisee.