rugzaktrips vakantie

Goedkoop een paar dagen in Koblenz

De grote attractie van Koblenz is ongetwijfeld de omgeving. Hier, aan de Moezel en de Rijn, liggen lage bergen met middeleeuwse stadjes, wijngaarden, romantische kastelen en heel veel ruïnes.

Overnachten in Koblenz is niet duur. Een tweepersoonskamer in een hotel hoeft per nacht niet meer te kosten dan € 50,-.

Koblenz

De Altstadt van Koblenz bij de Moezel.

De attracties van Koblenz

De Duitse stad Koblenz ligt maar 300 km van Utrecht en is gemakkelijk te bereiken met de auto en de trein.

Koblenz heeft een mooie historische binnenstad, de Altstadt dat grenst aan de Rijn en de Moezel. Hier zijn veel cafés met een Biergarten, wijnlokalen en restaurants met terrasjes.

Er is op de promenade een kabelbaan waarmee je over de Rijn de top van de berg met Fort Ehrenbreitstein kunt bereiken. Op de andere oever van de Rijn heb je een prachtig uitzicht op de Altstadt van Koblenz.

Overnachten in Koblenz.

Overnachten

Rondvaarten op de Rijn bij Koblenz

In het centrum van Koblenz loopt er een brede promenade langs de Rijn met aanlegplaatsen voor de rondvaartboten en voor een kleine veerboot waarmee je goedkoop de Rijn kunt oversteken.

Vlakbij Koblenz, richting de rots Loreley en de stad Bingen, stroomt de Rijn tussen lage bergen door en versmalt. Hier liggen langs de Rijn meer dan 40 kastelen en ruïnes, middeleeuwse stadjes en heel veel wijngaarden. En dat binnen een gebied van 65 km lang.

Met de boten van rederij KD zijn de meeste plaatsen langs de Rijn gemakkelijk te bereiken en het is een prachtige boottocht. Een dagpas voor de boten van KD is redelijk goedkoop.

Kaartjes voor de rondvaartboten.

centrum Koblenz

In de Altstadt van Koblenz zijn mooie pleinen en smalle winkelstraten.

Het romantische Rijndal.

Het romantische Rijndal is een gebied met een landschap waar je goed kunt hiken en waar veel te zien valt.

Vanuit Koblenz kun je de rivier met een boot verkennen. Je kunt ook met de stoptrein naar de meeste stadjes tussen Koblenz en Rüdesheim reizen.

De Romantische Rijn bij Koblenz.

De Rijn tussen Koblenz en de Loreley.

Rijndal

Zoek een hotel in Mitte of in de Altstadt

Als je in het centrum wilt overnachten moet je in Koblenz een hotel zoeken in de wijken Mitte en de Altstadt. De Altstadt is het historische centrum van Koblenz met leuke pleinen en smalle straatjes. De Altstadt ligt tussen de Moezel en de Rijn.

De wijk Mitte ligt naast de Altstadt. Het centraal station van Koblenz, Koblenz Hbf, ligt in Mitte.

Enkele goedkope hotels in Koblenz

In Koblenz zijn hotels goedkoper dan in steden als Keulen of Frankfurt. Zo kun je al een eenpersoonskamer krijgen in Hotel Koblenz National in Mitte voor ongeveer € 40,- per nacht. Het ontbijt kost hier maar € 2,50-.

Een goed adres voor een appartement is het Järgen Ferienappartements iets buiten het centrum in de wijk Karthause. Er zijn drie appartementen voor ongeveer € 50,- per nacht. De appartementen zijn een goede uitvalsbasis als je de Romantische Rijn lopend of fietsend wilt verkennen.

De hotels en appartementen in Koblenz.

Goedkoop eten en drinken in Koblenz.

De restaurants en cafés van Koblenz zijn niet duur. In de Altstadt en rond de stations zijn genoeg goedkope restaurants, cafés en wijnlokalen te vinden.

Als je van traditionele Duitse maaltijden houdt kun je naar de Biergarten aan de Moezel, ongeveer 100 meter van de Deutsches Eck.

De landtong Deutsches Eck is de plek waar de Moezel in de Rijn stroomt. Het is de meest bekende attractie van Koblenz.

Altstadt

In de Altstadt van Koblenz

Wijnproeven langs de Moezel.

In de zomer en de herfst kun je gaan wijnproeven bij de wijnboeren en wijnlokalen in de omgeving. Als je de Moezel langs fietst richting Cochem passeer je veel leuke wijndorpjes en wijngaarden.

Het historische wijndorpje Winningen, op fietsafstand van Koblenz, is één van die mooie dorpjes aan de Moezel die je kunt bezoeken als je van lekker eten en wijn houdt.

Kaartjes voor rondleidingen.

Deutsche Eck

Op de Deutsche Eck in de Altstadt heb je uitzicht op de Moezel en de Rijn.

De camping van Koblenz

Op de plek waar de Moezel in de Rijn stroomt ligt een camping. Met een veerbootje vaar je vanaf de camping naar de Altstadt.

Vanaf de camping heb je een mooi uitzicht over de Rijn en op Fort Ehrenbreitstein. Het mooiste uitzicht heb je dus niet op de Deutsches Eck maar vanaf de camping er tegenover.

Adres: Campground Rhein-Mosel, Schartwiesenweg 6, Koblenz.

Koblenz

De Altstadt van Koblenz.

Fietsen vanuit Koblenz

Koblenz ligt in een prachtig landschap met eeuwenoude stadjes en dorpen, wijngaarden aan de Moezel en de Rijn, en natuurlijk het Werelderfgoed Midden Rijndal tussen Koblenz en Rüdesheim met ruim 40 kastelen en ruïnes.

Je kunt in Koblenz een fiets huren en om langs de Moezel of de Rijn te fietsen.

Aan het eind van de dag kun je na een dag fietsen de fiets mee terug naar Koblenz nemen op de veerboot of trein.

kaartjes Kaartjes voor de KD veerboten

Tip: Hiken en klimmen bij Boppard (18 km van Koblenz)

Het Rijndal tussen Koblenz en Rüdesheim

Rijndal Duitsland

Leuke plaatsen aan de Rijn.

Hiken vanuit Koblenz

Een mooie wandelroute met veel kastelen is de Rijnburchten Wandelweg van Koblenz naar Rüdesheim (220 km). De meeste stadjes onderweg hebben een treinverbinding naar Koblenz dus je kunt 's avonds na een dag wandelen eventueel met de trein terug naar je hotel in Koblenz.

Een andere mooie route vanuit Koblenz langs de Moezel is de Schoppenstecher-Rundwanderweg (100 km). Onderweg loop je bij de Moezel langs beboste hellingen, wijngaarden en door leuke wijndorpjes. In de wijndorpjes en bij sommige wijnboeren kun je een glas lokale wijn, meestal Riesling, drinken. Je kunt de wandelroute in meerdere dagtochten vanuit Koblenz opdelen.

De Rijn

Op de andere oever van de Rijn ligt Fort Ehrenbreitstein.

Met de KD veerboot door het Rijndal

Vanuit Koblenz kun je veel stadjes aan de Rijn bereiken met een veerboot. Neem een dagpas voor de boten van rederij KD, je kunt dan overal in- en uitstappen.

De aanlegsteigens voor de veerboten en de rondvaartboten zijn bij de promenade aan de Rijn.

kaartjes De dagpas voor de boten van rederij KD
(met prijzen en vertrektijden)

Hotel Koblenz

Het Contel Hotel Koblenz ligt aan de Moezel.

Met de trein vanuit Koblenz

De meeste stadjes langs de Rijn zijn overigens ook met de regionale trein tussen Koblenz en Rüdesheim te bereiken. Er vertrekt ieder uur een trein naar Rüdesheim vanuit beide stations van Koblenz.

Regionale treinen kunnen in Duitsland overigens heel goedkoop zijn door de vele kortingen die gegeven worden.

Met de regionale trein langs de Rijn.

Veerboten in Koblenz

De aanlegsteigers van de veerboten in Koblenz

Altstadt

De Altstadt van Koblenz.

Koblenz

Foto's van Koblenz

Hotel in Koblenz

Foto's van het Contel Hotel

Rheingau
Deutsche Ecke

Een Biergarten aan de Moezel bij de Deutsches Eck.