rugzaktrips vakantie

Een paar dagen naar de Harz

De Harz is een middelgebergte in Duitsland met een prachtige natuur. In sommige steden in de Harz zijn thermen waar je kunt zwemmen in warm bronwater.

Populaire gebieden in de Harz zijn Oberharz en Nationaal Park de Harz. Hier kun je hiken, mountainbiken, kanovaren, bergbeklimmen en in de winter langlaufen.

Harz

Leuke plaatsen in de Harz

Stempels verzamelen in de Harz

Rondtrekken in de Oberharz

Als je van bossen, beekjes en bergen houdt moet je naar Oberharz. De hoogste berg van Oberharz is de Brocken (1142 meter). Deze berg ligt vlakbij het stadje Bad Harzburg.

Het National Park de Harz maakt deel uit van de Oberharz. Plaatsen vanwaar uit je de Oberharz kunt verkennen zijn o.a. Bad Harzburg, Goslar en Braunlage.

De hotels en hostels in de Harz

Overnachten in de Harz.

Overnachten

De stad Goslar

Goslar heeft een prachtige historische binnenstad die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Aan de rand van Goslar liggen de meer dan duizend jaar oude mijnen.

Ongeveer 15 km van Goslar ligt het bergdorp Hahnenklee. Dit bergdorp is een kuuroord waar je in de omgeving goed kunt hiken en mountainbiken. In de winter kun je er langlaufen en skiën.

Er is een hostel in de Wislicenusstrasse. Als je bij Golar in het bos wilt overnachten kun je naar het Harzlodge.

Goedkoop overnachten in Goslar

De omgeving van de Harz

Harz en Hannover

Het stadje Bad Harzburg

Het kuuroord Bad Harzburg ligt aan de rand van het National Park de Harz. Als je wilt hiken is dit de plaats om te beginnen. In het centrum van Bad Harzburg is een kabelbaan waarmee je naar de top van de Grote Burgberg gebracht wordt.

Vanaf de Burgberg zijn er routes naar de Brocken (een hoge berg), naar de waterval in de rivier de Radau, naar de Rabenklippe en naar het Molkenhaus. Je kunt ook de bus (lijn 875) vanaf het station naar deze afgelegen attracties nemen.

Goedkoop overnachten in Bad Harzburg

trein Hannover

Vanaf het treinstation van Goslar kun je met de trein naar Hannover en Bad Harzburg reizen.

Het stadje Braunlage

Braunlage is een wintersportplaats in de Harz, dichtbij de 972 meter hoge Wurmberg. De Wurmberg is te bereiken met een hele lange kabelbaan. In de omgeving van Braunlage kun je hiken, fietsen, mountainbiken, langlaufen en skiën.

Tussen eind december en half maart ligt er op de Wurmberg genoeg sneeuw om te kunnen skiën.

In de rest van het jaar is er een Bikepark op de Wurmberg waar je via zeven routes Downhill kunt fietsen. Het langeafstandspad "Harzer-Hexen-Stieg" loopt langs Braunlage.

Goedkoop overnachten in Braunlage

De Bad Harzburger Waldgaststätten

Harz

Nationaal Park de Harz

Vanuit o.a. Bad Harzburg lopen wandelpaden door de bossen en de bergen van het National Park de Harz. Deze wandelroutes worden met richtingaanwijzers aangegeven.

Als je van bergwandelen houdt zijn de herbergen in National Park de Harz, de Bad Harzburger Waldgaststätten, een leuke bestemming om naartoe te lopen.

Er zijn zes herbergen in de bossen bij Bad Harzburg waar je naar toe kunt hiken. Het Molkenhaus is helaas gesloten.

Wandelroutes en kaarten van de Harz

Herbergen in de buurt van Bad Harzburg

 • De Rabenklippe.
  Je kunt vanaf Bad Harzburg ook met Waldbuslinie 875 naar de rotsen van de Rabenklippe.
 • De Radau Wasserfall Gaststätte.
  Er gaat een bus vanuit Bad Harzburg (lijn 875) naar de waterval Radau Wasserfall. De herberg die erbij staat moet je gezien hebben.

Tip:Stempels verzamelen bij het wandelen

Bad Harzburg

De Radau Wasserfall, een waterval bij Bad Harzburg.

Meer boscafés in de Harz.

 • De Marienteich-Baude
  De Marienteich-Baude is een boscafé tussen Bad Harzburg en Torfhaus. Er loopt een 17 km lange wandelroute van Braunlage door het Nationale Park Harz naar de herberg. Je kunt dan weer terug met de bus.
 • De Gaststätte op de Grote Burgberg
  Er is een kabelbaan in Bad Harzburg die je naar de top van de Burgberg brengt. Hier zijn naast de herberg ook de ruïnes van een kasteel en er is een begin van een wandelpad door de bergen naar het Molkenhaus, de Rabenklippe en de waterval.
Kaart van Teutoburger Wald
Bergen van Duitsland
Goslar

Vakantiehuizen in de Harz

Hiken uitrusting