rugzaktrips vakantie

Openbaar vervoer in India: de taxi, bus, metro of huurauto.

In India heb je een ruime keuze wat betreft openbaar vervoer. Je kunt in steden als New Delhi of Bangalore met een luxe bus of auto met chauffeur.

Je kunt echter ook met een riksja of Autoriksja reizen. Iedere vorm van openbaar vervoer heeft zijn eigen voordelen.

Shimla

Deze "private taxi" voor 6 passagiers kostte in 2019 ongeveer €60,- per dag inclusief chauffeur. De kilometerprijs is zo'n 20 cent per kilometer.

Reizen met een taxi in India.

Het is in India niet mogelijk om langs rijdende taxi's aan te houden. Als je een taxi wilt hebben moet je naar een taxistandplaats en daar een chauffeur aanspreken. Je kunt vooraf een prijs afspreken of via de meter reizen. Neem geen uber.

Bij het vliegveld zijn kiosken met prepaid taxi's waar je tegen een vaste prijs naar je bestemming gebracht wordt.

Als je de hele dag een auto nodig hebt kun je een auto met chauffeur huren. In India is dat heel betaalbaar. De chauffeur kost heel weinig.

Een Autorickshaw.

Overnachten

Mysore in Karnataka.

Reizen met een private taxi.

Een private taxi is een auto met chauffeur die je per dag kunt huren. Dit kun je boeken via het hotel waar je verblijft maar huren via het hotel is vaak duurder dan als je zelf een paar bedrijven afbelt.

De prijs van een private taxi is goedkoper voor lange afstanden en de chauffeur kan informatie geven over de stad en de bezienswaardigheden. Als je alleen reist is het misschien wat duurder maar als je reisgenoten hebt kun je de kosten delen.

Als je een paar dagen buiten de stad wilt reizen kun je ook een private taxi nemen. De chauffeur regelt zelf zijn eten en slaapplaats. Dit is nog steeds heel betaalbaar.

India

Reizen vanuit Delhi.

Hill Stations

De Hill Stations.

Reizen met de bus in India.

In iedere stad heb je bussen van een vervoersmaatschappij van de gemeente en er zijn bussen van particuliere busmaatschappijen. De prijs voor een rit kan per busmaatschappij verschillen. De kwaliteit van de bussen verschilt echter ook. Veel bussen van particuliere vervoersmaatschappijen zijn nieuwer en luxer.

Bussen met airconditioning (AC) kosten dus iets meer dan bussen waar je uit het raam kunt hangen. Je kunt voor een paar roepies een kaartje bij de kaartjesverkoper in de bus kopen.

Voor bestemmingen buiten de stad kun je tickets kopen bij de vele reisbureaus in de stad of op het busstation.

bus India

Reizen met een bus door India.

Reizen met de trein of het vliegtuig.

De afstanden in India zijn groot en vaak kun je het beste met een binnenlandse vlucht naar een andere stad reizen.

Je kunt echter ook kiezen voor een trein. Je ziet tijdens een treinreis veel meer van India dan als je gaat vliegen.

In India zijn voor de lange afstanden comfortabele treinen met AC en slaapwagons. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Delhi een slaaptrein nemen naar Mumbai (22 uur), Udaipur (ongeveer 14 uur) of Varanasi (ongeveer 13 uur) nemen.

regionale trein

Een regionale trein.

Reizen met de metro.

In de steden Delhi, Mumbai en Bangalore is men inmiddels druk bezig met het uitbreiden van het metrostelsel. Je neemt de metro als je binnen de stad snel en comfortabel langere afstanden wilt afleggen.

In Delhi, Mumbai (gedeeltelijk) en Bangalore is de metro al in gebruik. De stations zijn nieuw en buiten het centrum bovengronds. De metro’s zijn ook nieuw en rijden snel en comfortabel.

Kaartjes kunnen gekocht worden in de hal van het station. Reizen met de metro is snel, veilig en vooral goedkoop.

Reizen in Bangalore.

Reizen in Delhi.