rugzaktrips vakantie

Stempels verzamelen bij het wandelen in de Harz.

In het Duitse Harz Gebergte was het altijd al goed wandelen. Er zijn mooie wandelroutes die langs door bossen, over heuvels en langs beekjes en bijzondere rotsformaties leiden.

Op 222 plaatsen langs de wandelroutes is een stempelpost ingericht. De stempelposten staan op de mooiste plekjes van de Harz.
Je kunt een stempelboekje kopen bij de toeristenbureaus en toeristische winkels in de Harz waarin je de stempels kunt verzamelen.

Het stempelboekje van de Harzer Wandernadel.

wandelen Harz

De Harzer Wandernadel.

Als je in de Harz wandelt zul je op de mooiste plekjes langs de wandelroutes een stempelpost tegenkomen. Meestal is een stempelpost niet meer dan een kastje met een stempel en stempelkussen op een paal of bij een schuilhut.

In totaal zijn er 222 stempelkasten in de Harz. Je kunt dus nog jaren vooruit als je ze allemaal wilt bezoeken.

De bedoeling is dat als je genoeg stempels verzameld hebt je die omwisselt voor een insigne of titel. Je kunt natuurlijk ook gewoon voor een vol boekje gaan.

Overnachten in de Harz.

Overnachten

Leuke plaatsen om vanuit te wandelen.

De Harzer Wandernadel geldt voor de hele Harz. Je kunt dus overal gaan lopen als je mee wilt doen. De stempelkasten staan vaak op knooppunten van bekende wandelroutes. Populaire wandelroutes zijn o.a. de Harzer Hexen Stieg dwars door de Harz en de Heinrich-Heine-Weg naar de Brocken.

Enkele plaatsen voor een overnachting als uitvalsbasis voor een mooie wandelroute zijn:

 • Bad Harzburg.
 • Thale.
 • Braunlage.
 • Ilsenburg

Leuke plaatsen in de Harz.

Stempels verzamelen.

Voordat je begint heb je een Wanderpass nodig om de stempels in te verzamelen. Op de achterzijde van de Wanderpass zijn stempelkasten aangegeven. Je kunt een Wanderpass voor een paar euro kopen op de website van de Harze Wandernadel.

Je kunt ook in de Harz bij de meeste toeristenbureaus een Wanderpass bestellen. Dat kan gewoon in de winkel ter plekke of online op de website van het toeristenbureau.

De stempels verjaren niet dus je hebt jaren de tijd om ze te verzamelen.

stempelpost Harz

Een stempelkast van de Harzer Wandernadel.

Waar zijn de stempelposten.

De 222 stempelkasten staan op de mooiste, meest bezienswaardige, plekken in de Harz. Ze staan op knooppunten van wandelroutes, bij herbergen in het bos, bij schuilhutten en op plaatsen met een bijzonder mooi uitzicht.

De plaats van de stempelkasten posten is aangegeven op de Wanderpass en op de wandelkaarten van de route. Vaak zijn er op de wandelroutes ook wegwijzers die naar de plek van de stempelkasten wijzen.

Heksen harz

Populaire langeafstandspaden in de Harz.

Uiteraard loop je een langeafstandspad in etappes. Dat kan in meerdere weekenden of zelfs in jaren.

 • De Harzer-Hexen-Stieg (95 km) tussen Osterode en Thale. Er zijn elf stempels te verdienen.
 • De Harzer BaudenSteig (100 km) is een route langs herbergen. Er zijn negen stempels.
 • De Harzer Grenzweg (100 km) volgt de route van de grens tussen de DDR en West-Duitsland. Er zijn 20 stempelposten op de route.
 • De Harzer Försterstieg (60 km) loopt van Goslar naar Osterode. Vier stempels.
 • De Harzer Klosterwanderweg (95 km) loopt langs kloosters van Goslar naar Quedlinburg. Negen stempels.

Wat kun je met de stempels doen

Als je een aantal stempels verzameld hebt kun met je Wanderpass een bronzen, zilveren of gouden herdenkingsspeld kopen bij het toeristenbureau.

 • Je krijgt een bronzen speld bij 8 stempels.
 • Je krijgt een zilveren speld bij 16 stempels.
 • Je krijgt een gouden speld bij 24 stempels.

Bijzondere routes.

Met routes als de Harzer-Hexen-Stieg (95 km), de Harzer Grenzweg (100 km) en de Harzer Klosterwanderweg (95 km) kun je ook een speciale speld krijgen als je de stempels hebt verzameld in een apart themaboekje.

De routes en de wandelpassen zijn te koop bij de toeristenbureaus bij de routes. Dat kan ook online.