rugzaktrips vakantie

Hiken, mountainbiken en bergwandelen in Tirol

Tirol staat bekend om haar wintersport maar in de zomer komen veel toeristen naar Tirol om de vele bezienswaardigheden en vooral het prachtige landschap.

Als je van hiken en mountainbiken houdt kun je naar de Tiroler Zugspitz Arena bij de Fernpas, naar de bergen van de Nordkette en het Stubaital bij Innsbruck of naar het National Park Hohe Tauern.

bergtop Innsbruck

De top van de Hafelekar is via de kabelbaan in Innsbruck gemakkelijk te bereiken.

1. Hiken rond Innsbruck.

De kabelbaan in het centrum van Innsbruck brengt je in twintig minuten naar het dorp Hungerburg in de Nordkette. Hier heb je een mooi uitzicht op Innsbruck en je kunt er een andere kabelbaan nemen naar het volgende bergstation Seegrube. Je kunt nog hoger gaan naar de top van berg Hafelekar (ongeveer 2200 meter).

In Seegrube en Hungerburg zou je kunnen overnachten maar als je van uitgaan houdt kun je beter een hostel of hotel in Innsbruck nemen.

De bergen rond Innsbruck

In de winter kun je bij deze bergstations skiën terwijl je in de zomer kunt bergwandelen, hiken, afdalen op een mountainbike, bergbeklimmen of gewoon bij een berghut op een terrasje zitten.

In de bergen bij Innsbruck liggen dorpen waar je in de winter kunt skiën en langlaufen en in de zomer kunt hiken en mountainbiken.

Tip: Als je wilt afdalen op een fiets kun je een fiets huren in Innsbruck en die meenemen in de kabelbaan.

De bergen bij Innsbruck.

De bergen rond Innsbruck

bergen Tirol bergen Insbruck

2. Rondtrekken bij de Fernpas.

De Fernpas is een bergpas tussen Reutte bij de grens met Duitsland en Imst. Als je met de auto naar Innsbruck rijdt zul je waarschijnlijk de route door de Fernpas nemen.

Mooie plaatsen in de Fernpas zijn het blauwe bergmeer Blindsee en de bergtop Zugspitze. Vanuit het dorp Ehrwald kun je met de kabelbaan naar de bergtop Zugspitze op de grens met Duitsland.

Fernpass

De Tiroler Zugspitz Arena

Een populair vakantiegebied is de Tiroler Zugspitz Arena. In de zomer kun je er fietsen en hiken, in de winter zijn er rond de 150 kilometer aan skipistes. Het gebied is één van de beste mountainbike regio's van Oostenrijk.

Leuke dorpen in de Tiroler Zugspitz Arena zijn Ehrenwald, Lermoos, Bichlbach, Biberwier en Heiterwang.

Overnachten in de Fernpas.

Fernpass

Je kunt goedkoop overnachten in de Fernpas bij Landgasthof Klause in de buurt van Reutte.

3. Hiken in de buurt van Imst bij de Fernpass.

Niet ver van het stadje Imst aan het Oberinntal ligt de ravijn Rosengarten-Schlucht. De kloof is ongeveer twee kilometer lang en heeft een snel stromende beek met schuimend water en watervallen. Onderweg in de kloof loop je op een smal pad en passeer je schilderachtige bruggetjes, tunnels door rotsen en in de rotsen gehakte trappen.

Je kunt parkeren bij Gasthof Sonne in Imst. Vandaar volg je de borden Rosengartenschlucht. De toegang is gratis.

Vlakbij Imst kun je overigens met de kabelbaan de bergen in (Hoch-Imst). Je kunt dan terug klimmen of hiken door de bossen en de bergweides. Er is ook een lange rodelbaan waarmee je in de zomer razendsnel de berg af kunt razen.

Berghutten in de bergen bij Imst.

In de bergen bij Imst zijn drie berghutten die vanuit de kabaalbaan gemakkelijk te bereiken zijn. Je kunt er eten en drinken en vaak ook overnachten.

  1. De Muttekopfhütte
  2. De Latschenhütte
  3. De Untermarkter Alm Hut

tickets voor de kabelbanen vanuit Innsbruck.

Fernpas

Als je via Duitsland naar Innsbruck rijdt kom je door de Fernpas.

Berghut 1: De Muttekopfhütte

In deze berghut op 2000 meter vind je een leuk terras, je kunt er eten en eventueel overnachten. Tel. +43 (0)664-1236928. De berghut is gemakkelijk lopend te bereiken. Vanuit de ravijn Rosengartenschlucht bij Imst loop in ongeveer twee uur over een pad naar de berghut.

Als je met de kabelbaan gaat moet je vanaf de kabelbaan ongeveer een half uur lopen.

Fernpass

Berghut 2: De Latschenhütte

Deze berghut is met de kabelbaan vanuit Imst gemakkelijk te bereiken. Je kunt er op een terras eten en drinken maar niet overnachten.

Vanuit Imst kun je in ongeveer twee uur naar deze berghut lopen.

Berghut 3: De Untermarkter Alm Hut

Deze berghut ligt bij de zomer-rodelbaan van Imst op 1490 meter. In de winter kun je er skiën. Er is een slaapzaal waar je kunt overnachten.

Als je hier in de winter naartoe gaat moet je een slee meenemen. Er is in de winter een rodelbaan.

4. Hiken in National Park Hohe Tauern.

Het National Park Hohe Tauern beslaat een groot deel van de Oostenrijkse provincies Karinthië, Salzburg en Tirol. Hier vind je een indrukwekkend landschap met hoge bergtoppen en gletsjers. De hoogste bergtop van Oostenrijk, de gletsjer Großglockner, ligt hier in National Park Hohe Tauern.

De bezoekerscentra voor het National Park Hohe Tauern vind je in de plaatsen Heiligenblut, Kals am Großglockner, Malnitz, Matrei in Ost-Tirol en Mittersill.

Tirol

Tip: Neem de kabelbaan in Innsbruck

Met de kabelbaan reis je snel en gemakkelijk vanuit het centrum van Innsbruck naar de top van de Hafelekar.

Bij de kabelbaan is een berghut met terras waar je dit uitzicht hebt op de Nordkette.

De kabelbaan vanuit Innsbruck.

tickets voor de kabelbanen vanuit Innsbruck.