rugzaktrips vakantie

De krijtrotsen van East Sussex tussen Eastbourne en Brighton.

Tussen Eastbourne en Brighton liggen de meest witte en hoogste klippen van Engeland. De krijtrotsen van East Sussex zijn zelfs hoger dan die van Dover.

Met de auto en de bus kun je de Seven Sisters en de kaap Beachy Head gemakkelijk bereiken. Als je in de buurt van de krijtrotsen wilt overnachten kun je het beste een hotel, B&B of hostel nemen in Eastbourne.

De krijtrotsen van Seven Sisters.

De Seven Sisters is een serie hoge klippen in de buurt van de plaatsen Seaford en East Dean. In films zie je in plaats van de White Cliffs of Dover vaak de Seven Sisters. Deze klippen zijn hoger en witter dan de krijtrotsen van Dover.

Aan de rand van de klippen ligt een theehuis van National Trust, een parkeerplaats en een steeds korter wordende rij 19de-eeuwse huizen.

Bij Eastbourne.

Seven Sisters

De mensen op de foto zoeken fossielen tussen de kalkstenen.

De Seven Sisters tussen Eastbourne en Brighton.

De wand van de Seven Sisters eroderen ongeveer een meter per jaar dus het is een kwestie van tijd voordat de huizen en het café afgebroken moeten worden. Iedere paar jaar wordt hier een huis afgebroken om te voorkomen dat het over de rand valt.

Alleen door de erosie blijven de krijtrotsen wit. Bij Dover worden de klippen beschermd om de haven en de weg te behouden. De kalkrotsen raken dus begroeid en zijn bij Dover minder wit.

De Seven Sisters hebben daar geen last van en eroderen dus flink. Als het veilig is kun je vanaf de rand van de klippen naar beneden naar het strand. Hier kun je wandelen, zonnebaden en zwemmen.

Er worden op het strand veel fossielen gevonden die uit de eroderende klippen vallen.

Het natuurgebied Seven Sisters Country Park.

De klippen liggen aan de rand van het Seven Sisters Country Park. Hier kun je fietsen, wandelen, hiken en kanovaren.

Bij het bezoekerscentrum bij de ingang van het park op East Dean Road kun je fietsen huren.

Tip: Je kunt vanaf de Seven Sisters langs de kust naar de krijtrotsen Beachy Head (2 km) lopen en verder naar de badplaats Eastbourne (6 km).

Beachy Head

Wandelen langs de rand van de klippen van Beachy Head (foto's).

De kaap Beachy Head

De krijtrotsen van Beachy Head behoren tot de hoogste van Engeland. De witte klippen zijn hier zo'n 160 meter hoog. Je kunt vanaf de Seven Sisters en vanuit Eastbourne naar Beachy Head lopen. De route maakt deel uit van het langeafstandspad South Downs Way.

Net zoals de Seven Sisters ligt ook Beachy Head aan de weg Beachy Head Road. Er ligt aan deze weg een informatiecentrum en een café-restaurant met de naam The Beachy Head. Vanuit het café de Beachy Head is het ongeveer 100 meter lopen naar de klippen.

Vervoer naar Beachy Head

East Sussex

De parkeerplaatsen bij Beachy Head.

Vervoer naar de Seven Sisters en Beachy Head

Vanuit Eastbourne kun je over het strand naar de klippen van Beachy Head lopen. Pas echter wel op voor het opkomende water. Net zoals bij de Seven Sisters kun je ook op het strand van Beachy Head veel fossielen vinden.

Je kunt ook met de auto van Brighton of Eastbourne naar de krijtrotsen. De weg Beachy Head Road loopt langs de Seven Sisters en Beachy Head en er zijn parkeerplaatsen.

Vanaf de treinstations van Brighton en Eastbourne kun je de bus nemen naar de krijtrotsen. Het is de bus (lijn 13X) van Brighton naar Eastbourne. De bus stopt bij de halte naast het café The Beachy Head, ongeveer 100 meter van de klippen. De bus stopt ook in Birling Gap, dat is bij de parkeerplaats van de Seven Sisters.

Ook de Hop-on Hop-off bussen van Eastbourne stoppen bij deze bushaltes.

Overnachten bij Seven Sisters en Beachy Head.

In deze plaatsen kun je ook overnachten. Leuker en goedkoper is het misschien om te overnachten in de grote badplaatsen Eastbourne of Brighton. Eastbourne ligt maar 6 km van Beachy Head en je kunt vanaf Beachy Head twee kilometer verder lopen naar de Seven Sisters.

Je loopt dan over de paden van het bekende hiking pad South Downs Way tussen Eastbourne en Winchester.

Beachy Head

Bij Beachy Head kun je parkeren. Er is ook een bushalte.

De kust van Zuid-Engeland

Zuid Engeland Zuid Engeland