rugzaktrips vakantie

Openbaar vervoer in Bilbao, Spanje.

In Bilbao heb je een ruime keus aan openbaar vervoer. Er zijn trams, bussen, metro en er rijden zelfs treinen naar de voorsteden.

Ook is er een kabelbaan voor toeristen. Hier vind je informatie over het openbaar vervoer in Bilbao.

Spanje.

Spanje

Vervoer vanaf het vliegveld van Bilbao.

Op het vliegveld van Bilbao kun je de bus naar de binnenstad van Bilbao nemen. De Airport-Bilbao A3247 Bus vertrekt iedere 15 minuten en de rit duurt ongeveer twintig minuten.

Je kunt op het vliegveld een OV-kaart, de Barik kaart, kopen in de Arrival Hal. Deze kiosk is in het gebouw, vlakbij de bussen. De Barik kaart kun je in Bilbao voor alle vormen van openbaar vervoer gebruiken. Dus ook voor de Airport-bus. Een los kaartje voor de Airport-bus kost ongeveer 3 euro. Met de Barik minder dan de helft.

Overnachten in Baskenland.

Bilbao

Kaartjes voor het openbaar vervoer.

In het openbaar vervoer zijn twee voordelige kaarten, de Barik en de Bilbao Bizkaia Card.

  1. De pre-paid kaart Barik (een soort anonieme OV-Chip)
  2. De toeristenkaart Bilbao Bizkaia Card (de BBCard)

De Barik is een pre-paid kaart die je kunt opwaarderen bij de automaten bij o.a. de Bilbobus en de kiosken van Bizkaibus. De kaart kost de eerste keer 3 euro. Je kunt de kaart binnen Bilbao gebruiken voor de metro, de Bilbobus, de tram, de Baskische Spoorwegen, de Bizkaia Transporter Brug, de Artxanda kabelbaan en de Larreineta Funicular.

Dus ook voor de Airport-bus. Een los kaartje voor de Airport-bus kost ongeveer 3 euro. Met de Barik minder dan de helft.

Toeristenkaart BBCard

De Bilbao Bizkaia Card, de BBCard, is een toeristenkaart voor het openbaar vervoer en voor attracties in Bilbao. Er zijn kaarten voor 24, 48 and 72 uur.

Met de BBCard kun je bijvoorbeeld gratis rondleidingen door de stad krijgen en het is een Fastpass voor het Guggenheim Museum Bilbao en het Fine Arts Museum. Verder krijg je korting op de toegang van veel attracties. Je koopt deze BBcard bij het toeristenbureau.

Bilbao

Een tram in Bilbao

De metro van Bilbao.

De snelste manier om door Bilbao te reizen is per metro. Je kunt met de metro zelfs de voorsteden en de stranden bereiken. Doordeweeks rijdt de metro van 6 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Op vrijdag kan je tot 2 uur ’s nachts de metro pakken en zaterdags rijdt de metro zelfs de hele nacht door.

De metro is verdeeld in drie zones maar je betaalt voor een extra zone met een Barik Card niet veel meer.

Je kunt alle vormen van openbaar vervoer dezelfde OV-kaart, de Barik Card, gebruiken. Dus ook voor de metro.

De trams, treinen en kabelbaan van Bilbao.

De tramlijn in Bilbao is in handen van Euskotran en rijdt van Axturi treinstation tot aan Basurto. Deze tramlijn komt ook langs één van de belangrijkste attracties van Bilboa, het Bilboa Guggenheim Museum.

De lokale treinen (tussen Bilbao en zijn voorsteden) zijn in handen van de nationale spoorwegmaatschappij RENFE en heten Cercanias. Ook de provinciale Baskische spoorwegmaatschappij Euskotren rijdt met lokale treinen binnen het stadsgebied van Bilbao.

Tenslotte is er ook nog een toeristische kabelbaan die elke 15 minuten vertrekt vanaf Plaza Funicular. Deze kabelbaan is in handen van Artxanda Funicular. Wie spectaculaire panoramafoto’s wil maken van Bilbao moet zeker een ritje met de kabelbaan maken.

Reizen met stadsbussen in Bilbao

Aanvullend op de metro beschikt Bilbao over een uitgebreid netwerk van stadsbussen. In Bilbao opereren twee busmaatschappijen. De stadsbussen binnen de stad zijn in handen van de busmaatschappij Bilbobus. Met busmaatschappij Bizkaibus kan je ook buiten de stad reizen.

In het historische centrum van Bilbao hoef je overigens niet met de bus te reizen. Alle bezienswaardigheden en winkelstraten liggen op loopafstand.