rugzaktrips vakantie

Reizen door Peru met bussen, combi's en Colectivo's.

Als je vanuit Lima door Peru wilt reizen kun je het beste de bus of de trein nemen. Ook luxe bussen zijn voor ons nog relatief goedkoop.

De grote busmaatschappijen in Peru zijn Cruz del Sur, CIAL en Ormeno. Naast de bussen kun je ook met een combi of met een Colectivo reizen.

Reizen met de bus in Peru.

Om door Peru te reizen is de bus de meest geschikte vorm van openbaar vervoer. In Peru kom je bussen in alle vormen en maten tegen. Van aftandse bussen tot moderne modellen die niet onder doen voor een Europese touringcar.

Je moet geen haast hebben als je per bus door Peru wilt reizen. Tijdschema's zijn zeker niet heilig in Peru. Dus maak je reisplan met een ruime marge. Op enkele routes komen af en toe busovervallen voor waarbij passagiers alles van waarde moeten inleveren aan gewapende overvallers.

Overnachten in Peru.

Overnachten

Busmaatschappijen in Peru.

De meest bekende busmaatschappij voor lange afstanden is Cruz del Sur. Je kunt hun tickets in bijna elk reisbureau in Lima, Arequipa en Cusco bestellen.

Twee goedkopere busmaatschappijen zijn CIAL en Ormeno. De bussen van CIAL gaan naar o.a. Trujillo, Piura, Tumbes en andere steden in het noorden van Peru. De bussen van Ormeno rijden meer naar het zuiden.

Een handige bus voor toeristen zijn de bussen van Hop Peru. Deze Hop-on Hop-off bussen rijden een route door Peru waarbij je onderweg met een pas zoveel als je wilt kunt uitstappen en instappen. Er is Engelstalige assistentie in de bus. Deze bussen rijden veilige routes.
Enkele plaatsen die Hop Peru aandoet zijn Lima, Nazca, Arequipa, Puno en Cusco.

Website van Hop Peru.

Kaartjes kopen voor de bus.

In veel grote steden zijn twee busstations, een terminal voor lange afstandsbussen en één voor lokale bussen. De busstations zijn vaak ruim, koel en schoon.

Je kunt je kaartjes op de busstations en vaak ook online kopen. In de steden reisbureaus waar je kaartjes iets duurder kunt kopen.

Koop je kaartjes wel minstens een dag voor je reis om zeker te zijn van een goede zitplaats.

Bussen voor kortere afstanden

Voor de korte afstanden is er een ruim aanbod van diverse vervoersmiddelen. Een korte afstand is overigens een afstand van minder dan zes uur reizen. De bussen voor korte afstanden zijn vaak oud maar wel heel goedkoop.

Je kunt niet een zitplaats reserveren en als de bus vol is zul je moeten staan.

Je hebt in deze bussen niet veel beenruime maar je ontmoet wel veel mensen. Onderweg zijn er bij lange ritten plaspauzes.

De kaart van Peru.

Peru

Enkele tips voor een busreis.

In juli en augustus, de winter in Peru, kan het koud zijn in de regionale bussen. Neem warme kleding mee in de bus. De langeafstandsbussen hebben meestal airconditioning en verwarming.
Handig om mee te nemen.

Neem wat te eten (chips) en te drinken mee voor onderweg.

Bij lijnbussen moet je je bagage afgeven. Sluit je bagage goed af.

Veel Expressbussen (lijnbussen) hebben wifi aan boord. Neem dus een powerbank mee in de bus voor je mobiel.

Een nachtbus met een cama (bed)

Neem een nachtbus of een cama-bus voor de hele lange afstanden. Een cama (=bed) is een stoel waarvan je de rugleuning plat kunt leggen. Je kunt dus in de bus op je rug slapen.

Sommige cama's gaan niet helemaal plat. Je kunt dus je buurman voor je op schoot krijgen.

Een nekkussentje en oordopjes zijn handig als je wilt slapen.
Nekkussens en oordopjes.

Colectivo’s en Combi’s

Een andere vorm van openbaar vervoer zijn de zogenaamde Colectivo's. Dit zijn deeltaxi's die een vaste route tussen steden en omliggende dorpen rijden en die vertrekken als ze 5 passagiers bij elkaar hebben verzameld.

Een Combi is een Colectivo maar dan in de vorm van een minibus. Deze minibusjes rijden snel en hebben een slechte reputatie wat betreft veiligheid. Pas op met instappen want soms beginnen ze al te rijden terwijl je nog niet in de bus bent.