rugzaktrips vakantie

De Vlaamse Ardennen.

De Vlaamse Ardennen hebben niets te maken met de Ardennen in het zuiden van België (de Belgische en Franse Ardennen).

De Vlaamse Ardennen heeft een gevarieerd heuvelachtig landschap. Je kunt op de site van het Vlaams Gewest gratis fietsroutes en wandelroutes downloaden.

Bossen Vlaamse Ardennen

In de bossen kun je fietsen en wandelen.

De Vlaamse Ardennen.

In Oost-Vlaanderen ligt ongeveer 25 km ten zuiden van Gent het prachtige bos- en heuvelgebied de Vlaamse Ardennen. Dit gebied is niet hetzelfde als de Ardennen in Wallonië.

De Vlaamse Ardennen liggen zo dichtbij Nederland dat het heel eenvoudig is er snel en op goedkope wijze te komen. In twee uur rij je van Den Haag naar de plaats Oudenaarde, dat in het midden van de Vlaamse Ardennen ligt. Als je met de trein gaat rij je richting Gent.

Overnachten in Vlaanderen.

Overnachten

Overnachten in de Vlaamse Ardennen.

Er zijn vele verschillende overnachtingsmogelijkheden in de Vlaamse Ardennen. Er zijn campings, B&B´s, logeerboerderijen (hoeven), hotels, jeugdlogies en vakantiehuizen te vinden.

Als dit allemaal te luxe is kun je ook wildkamperen. Officieel mag dit niet maar je kunt een plaatselijke boer om toestemming te vragen. Als je het vriendelijk vraagt is het meestal geen probleem. Doe je het toch zonder toestemming, dan loop je het risico op een boete ( 100 euro) en/of een inbeslagname van je kampeerspullen.

Goedkope budget hotels in de Vlaamse Ardennen
Bijvoorbeeld in Zottegem, Oudenaarde, Ruinen en Opbrakel.

De natuur in de Vlaamse Ardennen

Een bezoekje aan één van de vele beschermde natuurreservaten is de moeite waard. De grootste zijn het Kluisbos (bij Ruien) en het Brakelbos (bij Opbrakel).

Dit zijn erg mooie bossen, die vanwege hun bijzondere flora en fauna speciaal worden beschermd.

In de Vlaamse Ardennen liggen veel schilderachtige dorpjes.

Vakantie in België.

België

Wandel- en fietsroutes in de Vlaamse Ardennen.

Voor wandelaars en liefhebbers van hiken zijn er veel wandelroutes in de Vlaamse Ardennen uitgestippeld.

Er zijn veel wandelingen en fietstochten in de vele natuurgebieden. Je kunt ook ter plekke fietsen en mountainbikes huren. Er zijn diverse fietsroutes vastgesteld van 30, 40 of 50 km.

Gratis wandelroutes en fietsroutes.

Gent

Gent ligt maar 25 km van de Vlaamse Ardennen.

De Franse stad Lille (Rijsel) ligt maar 50 km van de Vlaamse Ardennen.

Wandelroutes en fietsroutes

  • Een romantische wandeling over het Leon Pironpad (Maarkedal). Dit heuvelachtige pad heeft zijn naam ontleend aan een kunstschilder die hier graag kwam.
  • Het avontuurlijke Sint-Vincentiuspad (start in het dorp Maarke), met veel klauterwerk en mooie uitzichten.
  • Voor de liefhebber van oude huizen en kastelen is er de Gulden Eiroute. Deze tocht start op de Markt te Kruishoutem en passeert kastelen in Nokere, Wannegem-Lede en Lozer.
  • Fietsroute: De Eddy Merckx-route. Deze route start in Ruien (Kluisbergen) en staat in het teken van de Ronde van Vlaanderen. Huur in Ruien een fiets.
  • Fietsroute: de Adriaan Brouwerroute is een route met keien en steile hellingen. Deze route start in Oudenaarde.