rugzaktrips vakantie

Activiteiten in de Ardennen

De Ardennen heeft een landschap dat uitnodigt tot avontuur. Je kunt er skiën, langlaufen, bergbeklimmen, abseilen, mountainbiken, hiken en kamperen.

Hier vind je informatie over de outdoor-activiteiten die je in verschillende plaatsen in de Ardennen kunt doen

Durbuy

Leuke plaatsen in de Ardennen

1. Bergbeklimmen

Er zijn in de Ardennen veel rotswanden beklimbaar. Veel rotswanden zijn al uitgerust met haken van de plaatselijke klimvereniging.

Als je in de Ardennen wilt bergbeklimmen of abseilen kun je overnachten in de plaatsen als Bomal, Goyet, Hotton, Mozet, Pont-a-Lesse, Chanxe, Dave, Freyr, Sy, Stavelot en Waulsort.

Overnachten in deze plaatsen

Overnachten in de Ardennen.

Overnachten

2. Wintersport in de Ardennen

De maanden januari en februari zijn uitermate geschikt voor ski en langlauf vakanties in de Ardennen. In de Ardennen is geen sneeuwzekerheid. De kans is echter vrij groot dat je eind januari en begin februari in de Ardennen kunt skiën of langlaufen. Je moet wel de weerberichten in de gaten houden.

De noordelijke regio's en oostelijke regio's van de Ardennen hebben de meeste kans op sneeuw. Het wintersportgebied is hier zowel geschikt voor families als voor beginnende wintersporters. Je kunt er goed langlaufen.

Er worden vanuit de dorpen speciale bussen ingezet om toeristen naar de besneeuwde hellingen te vervoeren.

Durbuy

In de rivier de Ourthe kun je bij Durbuy kajaks huren.

Enkele gebieden waar je kunt langlaufen.

  • In het oosten van de Ardennen liggen de Hautes Fagnes (de Hoge Venen & Eupen). Hier zijn bergen te vinden met hoogtes tussen de 500 en 600 meter. Zo is er Mont Rigi waar je kunt langlaufen.
  • In de gemeente Malmedy, bij Vith, Herzenbosch en Baugnez kun je langlaufen.
    Adressen:
    Het Ski Baugnez, Baugnez Pistes Houyres, Route du Luxembourg 47, Malmédy. Tel. +32 (0) 80 33 75 35
  • De langste Alpine skipiste van Belgie (1 km) is Val de Wanne bij het dorp Trois-Ponts, Stavelot. Voor het skiën zijn er twee sleepliften. Er zijn ook twee langlaufroutes van 3 en 8 km.
Vielsalm

De omgeving van Vielsalm

Langlaufen in het noordoosten van de Ardennen.

In het noordoosten ligt het gebied de Eifel Berge (Belgische Eifel). Hier zijn de bergen tegen de 700 meter hoog. Hier vind je voornamelijk goede langlaufgebieden, zoals Herzenbosch, Rotheck & het Eifelskizentrum. In Zosterbach kun je skiën en rodelen.

De overige gebieden zijn wat kleiner en alleen geschikt voor langlaufen.

Langlaufen en bier drinken kan bij het biermuseum in Rodt Tomberg, Musée de la Bière, Rodt 89, St-Vith. Tel. +32 (0)80 22 63 01.

fietsroutes

Tip: Neem een volledig geladen powerbank mee om onderweg je telefoon en camera op te laden.

3. Mountainbiken en fietsen

Met een gehuurde fiets of MTB kun je dagenlang de vele fietsroutes in de Ardennen afrijden. De kaarten hiervoor zijn gratis op internet downloaden. Je kunt ze ook bij plaatselijke VVV's kopen.

De laatste jaren zijn tochten in de Ardennen met mountainbikes erg populair. Op een mountainbike kom je het dichtste bij de natuur van de Ardennen.

Jaarlijks wordt er een koers voor amateurs gehouden tussen Luik en Bastenaken van meer dan 250 km.

In plaatsen als La Roche en Ardenne en Durbuy kun je fietsen huren.

4. Kanoën in de Ardennen

Er zijn in de Ardennen een aantal rivieren bijzonder geschikt om te kanoën of te kajakken. De beste rivieren voor kanovaren of kajakken zijn De Lesse, de Semois, de Ourthe, de Amblève en de Sure en vele van hun zijrivieren.

Let er ter plaatse wel op of je er wel mag kanoën, want er zijn afspraken met vissers getroffen, waardoor je voor en na bepaalde tijden niet meer mag varen.

Voor een rustig dagje varen kun je het beste naar De Semois of de Ardense Maas gaan. In plaatsen als Coo, Durbuy, La Roche-en-Ardenne en Dinant kun je gemakkelijk kajaks huren.

5. Raften in de Ardennen

In de twee rivieren, de Sure en de Wiltz, kun je ook raften. Je gaat bij raften met een groepje in een boot een wilde rivier af. Je vaart je langs rotsen, door stroomversnellingen en over kleine watervalletjes.

Kajakvaren en raften in de Ardennen

Leuke plaatsen Ardennen

Leuke plaatsen

5. Wandelen en hiken in de Ardennen

Veel toeristen gaan naar de Ardennen om heerlijk te ontspannen of actief te wandelen. Er zijn in de Ardennen een groot aantal langeafstandswandelingen uitgezet, de zogenaamde Grandes Randonnées (GR).

Een paar leuke routes zijn de GR-56 door het Drielandengebied van Eupen naar Ouren (88 km) en het Grote Routepad GR-577 langs de omloop van de Famenne en door het gebied van de Lesse en Lomme.

Je passeert bij de GR-577 plaatsen met grotten zoals die in Hotton, Rochefort en Han-sur-Lesse.

De wandelgidsen en routekaarten voor de Ardennen

Dit is Durbuy.

Door de scherpe bochten is motorrijden in de Ardennen populair.

6. Zwemmen in de Ardennen

De belangrijkste rivieren in de Ardennen zijn de Ambleve, de Maas, de Ourthe, de Semois en de Vesder. Deze rivieren hebben allerlei vertakkingen en je kunt overal wel een plaats vinden om het water in te gaan.

Let wel op de waarschuwingen ter plaatse want soms is het water niet geschikt om in te zwemmen.

Handige in de Ardennen