rugzaktrips vakantie

De attracties van de Ardennen: Han-sur-Lesse

De plaats Han in België is vooral bekend om de Grotten van Han. Behalve de grotten zijn er in Han echter meer attracties.

In Han zijn verschillende hotels die niet al te duur zijn. Er is in het centrum van Han ook een hostel en je kunt vlakbij Han overnachten in een tent of caravan op een camping.

Goedkoop overnachten in Han

Han sur Lesse

In de belangrijkste straat van Han, de Rue des Grottes, zijn veel restaurants en enkele hotels.

Overnachten in Han-sur-Lesse

In het centrum van Han-sur-Lesse zijn meerdere hotels in en rond de straat Rue des Grottes. Er is in het centrum ook een hostel, Gîte d'Etape. Hier kun je al een bed krijgen voor rond de 25 euro per nacht.

Het treintje naar de ingang van de grotten.

Je kunt er ook voor kiezen om een hotel te nemen in omliggende plaatsen. In het nabijgelegen Rochefort, ongeveer 4 km van Han, heb je een ruime keus aan hotels. Rochefort heeft een eigen treinstation.

De hotels en hostels in Han-sur-Lesse

Overnachten in Han-sur-Lesse

Overnachten

De attracties van Han-sur-Lesse

Han-sur-Lesse ligt bij een prachtig natuurgebied. Er lopen verschillende wandelroutes door Han. In Han kun je bij de meeste hotels en in de straat Rue des Grottes fietsen en MTB's huren.

Bij Han kun je vissen in de twee riviertjes, er is een wildpark met dieren uit de Ardennen en natuurlijk kun je de beroemde grotten van Han bezoeken.

Tegenover de kerk in het centrum van het dorp is een centrum waar je kaartjes kunt kopen voor de safaribus en het antieke treintje naar de grotten. Vlakbij de uitgang van de grotten ligt de Speleogame 4D waar je in 3D en interactief de spelonken kunt verkennen.

De Grotten van Han

De belangrijkste attractie van Han-sur-Lesse zijn de Grotten van Han. In de grotten loop je ongeveer twee kilometer door gangen en zalen met een gids. Het gangenstelsel van de Grotten van Han behoort tot de langste ter wereld maar je ziet er maar een klein stukje van.

Er is in de grotten het hele jaar door een constante temperatuur van 13 graden. In de zomer moet je dus wel warme kleding meenemen.

De kaartjes voor de rondleiding koop je in de ontvangstruimte in Han, tegenover de kerk. Je wordt dan vanuit de ontvangsthal met een treintje naar de ingang van de grot gebracht.

grotten van Han

De gids laat je in de Grotten van Han prachtige zalen en gangen zien. De rivier de Lesse stroomt door de grotten.

Kanovaren en raften in de buurt.

Als je van kanovaren en raften in de Ardennen houdt kun je naar het plaatsje Houyet gaan, ongeveer 20 km van Han. Hier kun je vlakbij de camping van Houyet, Camping Grottes de Han, een kano huren en daarmee stroomafwaarts naar Anseremme varen.

In Anseremme kun je de kano na je vaartocht inleveren en weer met de trein terug naar Houyet reizen. Er zijn onderweg stroomversnellingen maar omdat je overal in de rivier kunt staan is het niet gevaarlijk. De vaartocht duurt ongeveer 5 uur. Er is ook een kortere tocht mogelijk.

Meer informatie over kanovaren op de Lesse bij Houyet.

Fietsverhuur

Hier op de hoek van Rue des Grottes kun je fietsen en MTB's huren.

 • Camping du Pirot
  Camping du Pirot is een kleine camping aan de rivier de Lesse. Het is de enige camping van Han. Je kunt een kampeerplaats reserveren via het toeristenbureau in het centrum van Han. Je kunt op deze camping ook goedkoop een caravan huren.
 • Camping Grottes de Han
  Ongeveer 20 km van Han ligt Camping Grottes de Han bij het plaatsje Houyet. Vlakbij deze camping kun je kano's huren en daarmee stroomafwaarts varen. Adres: Rue du Camping, 1, B-5560 Houyet, Tel.: +32 (0)82/66.61.00.
 • Mobilhomes Parking
  Een paar honderd meter van het centrum van Han ligt een camping voor campers. Adres: Rue de La Lesse 7.

Vervoer met de trein en de bus

Han heeft geen treinstation maar je kunt vanaf het treinstation in Jemelle in ongeveer 15 minuten naar Han reizen (bus 29).

Reizen met de trein in België

Leuke plaatsen bij Han

 • Houyet (20 km)
 • Rochefort (4 km)
 • Marche-en-Famenne (20 km)

Leuke plaatsen in de buurt

plattegrond

Leuke plaatsen bij Han

Han-sur-Lesse

Foto's van Han-sur-Lesse

grotten van Han

De Grotten van Han

kaart van België
reisartikelen