rugzaktrips vakantie

Vakantie in de Ardennen

Een plaats om te overnachten is in de Ardennen buiten het seizoen gemakkelijk te vinden. In het hoogseizoen kunnen de hotels, goedkope familiehotels en herbergen in de Ardennen wel eens vol zijn.

In de Ardennen zijn een paar warmwaterbronnen met een kuuroord, Spa en Chaudfontaine.

Spa

Uitzicht op Spa vanuit het wellnesscentrum

Eten & drinken

In België is lekker eten en gezellig drinken belangrijk. Er zijn in de Ardennen dan ook veel goede restaurants en eetcafés te vinden.

Met een beetje zoeken is uit eten gaan in de Belgische Ardennen niet zo duur. Vaak kun je in goedkope familiehotels ook uitstekend eten.

Enkele typische streekproducten in de Ardennen zijn La Chauffe bier, Chimay bier, Chimay kaas, Orval bier en Orval kaas.

De thermen van Spa en Chaudfontaine

Er zijn enkele zeer ontspannende en verkwikkende warmwaterbronnen in de Ardennen te vinden. De beroemdste thermen bevinden zich in de plaats Spa.

De thermen van Spa liggen op een heuvel boven Spa. Het kuurwater komt uit verschillende bronnen.

Vanaf het terras in het kuurcentrum heb je een geweldig uitzicht over Spa en omgeving. Je hoeft overigens niet te kuren om op het terras te mogen zitten. Het restaurant staat los van het wellnessgedeelte.

De Ardennen

De omgeving van Spa.

De omgeving van Spa.

Vanuit het centrum van Spa kun je bij een groot hotel met een kabeltreintje de heuvel op. Je kunt vanaf het station van het kabeltreintje ook naar boven lopen via smalle wandelpaden.

In Chaudfontaine ligt een andere warmwaterbron. Probeer hier eens een vers getapt glaasje bronwater te drinken. Je kunt hem altijd nog wegspoelen met een Bolleke in het tegenoverliggende café.

Vakantie in Spa

Hotel La Tonnellerie in Spa

Het tweesterrenhotel Hotel La Tonnellerie ligt bij de kabelbaan naar het kuurcentrum.

Overnachten in de Ardennen

Overnachtingsgelegenheden zijn er in overvloed in de Ardennen. Bungalows, appartementen, campings, hotels, B&B's en jeugdherbergen; er is van alles en voor iedereen wat te vinden. Van goedkoop tot peperduur.

Eventueel wild kamperen is ook mogelijk, maar vraag hiervoor toestemming aan de boer want je loopt anders het risico op inbeslagname van je kampeerspullen.

Overnachten in de Ardennen

Spa bronwater

In Spa zijn drie verschillende bronnen. In het kuurcentrum op de heuvel kun je ze alle drie gratis proeven.

Reizen naar de Ardennen

Verreweg de meeste Nederlanders reizen richting de Ardennen met de auto. Deze rit duurt nog geen drie uur vanaf Den Haag.

Je kunt ook met de trein naar de Ardennen. Op het station van Maastricht kun je een kaartje kopen voor de trein naar Luik, station Luik-Guillemins.

Op station Luik-Guillemins stap je over op trein 43 of trein 37 naar de Ardennen. Met trein 37 reis je naar mooie plaatsen in de Ardennen als Trois-Ponts, Vielsalm en Gouvy. Met deze trein kun je ook naar Verviers reizen en daar overstappen op de trein naar Spa.

Reizen met de trein naar Luik, Coo, Spa en Vielsalm.