rugzaktrips kaart woestijn Marokko vakantie

Reizen in Marokko

Overnachten in een riad in Marokko

In Marokko kun je nog goed maar heel goedkoop overnachten. Voor de leukste hotels ga je in de historische steden naar de oude binnenstad, de Medina.

In veel van die oude binnensteden liggen de Riads. Deze Riads zijn historische herenhuizen en paleizen met een binnenplaats.

Tegenwoordig zijn in deze Riads vaak hotels en restaurants gevestigd.

Reserveer een kamer in een Riad in Marokko.

Tips om goedkoop te overnachten

In de grote steden en in de badplaatsen aan de kust vind je veel luxe hotels en vakantieresorts. In de middenklasse hotels kun je nog redelijk luxe maar een stuk goedkoper overnachten. Als je in Marokko low budget reist kun je zelfs in de kleinere plaatsen nog wel een goedkoop hotel vinden.

Als je in de zomer heel goedkoop wilt overnachten kun je in een budgethotel vragen of je op het dak mag slapen. Als je dit van plan bent moet je wel je slaapzak meenemen.

De hotels en pensions in Marokko.

Zo ziet een riad eruit

hotelkamer

Foto's van riad-hotels.

De Medina van Marrakech staat bekend om haar riads. Al zijn sommige riads iets minder goedkoop, je overnacht er altijd wel op een bijzondere plaats.

De hotels van Marrakech.

riad hotel

De binnenplaats van een riad-hotel in Marrakech.

Reizen met het openbaar vervoer in Marokko.

In Marokko komen veel vluchten uit Nederland en België aan in Casablanca. Vanuit Casablanca is er een goede treinverbinding naar o.a. Tanger, Marrakech en Fes maar veel andere steden hebben geen goede spoorverbinding.

De Marokkaanse spoorwegen hebben dan ook een eigen busmaatschappij, Supratours. Je zult voor lange afstanden dus meestal de bus nemen. De bussen van Supratours en concurrent CTM zijn betrouwbaar en comfortabel.

Openbaar vervoer in Marokko.

taxi in Marokko

Reizen in een Petit Taxi door Fes.

Petit Taxi en Grand Taxi.

In de steden kun je met een Petit Taxi reizen. In deze kleine autootjes kun je met maximaal drie personen reizen. Een rit kost niet meer dan een paar euro.

Tussen steden reis je met een Grand Taxi. Deze grotere taxi´s rijden tussen dorpen en steden. Er passen ongeveer zes personen in de auto.

Cassablanca

Casablanca

Leuke plaatsen om te bezoeken in Marokko

Veel toeristen bezoeken de vier koningssteden van Marokko. Deze steden zijn ooit uitgeroepen tot hoofdstad. De vier Marokkaanse Koningssteden zijn Fès, Marrakech, Meknès en Rabat. In de oude binnensteden van de Koningssteden, de Medina´s, waan je je nog in het verleden.

Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko en alle ambassades zijn hier te vinden. In Rabat zijn veel hotels en "Riads" te vinden rond de Medina, het oude centrum van de stad.

De hotels en appartementen in Rabat.

Casablanca

Casablanca is de grootste stad van Marokko en heeft het grootste internationaal vliegveld van Marokko, Mohammed V International Airport, en de grootste haven. Vanaf het vliegveld vertrekken er vluchten naar o.a. Parijs en Madrid. Met intercitybussen kun je vanuit Casablanca naar alle grotere steden rijden en er gaan ook bussen naar Europa.

De bussen vertrekken vanaf busstation Gare Routière in Rue Léon l'Africain in het centrum van Casablanca. Ook met de trein kun je vanuit Casablanca verder reizen. Het belangrijkste treinstation is Casa-Voyageurs. Vanaf het vliegveld rijdt er een speciale shuttlebus naar dit station.

De hotels en appartementen in Casablance.

Marrakech en Fes

Marrakech en Fes zijn populaire plaatsen bij toeristen. Als je door de smalle straten van de Medina (oude binnenstad) en door de Souks (de markten) slentert voel je je echt in een andere cultuur.

Marrakesh en Fez zijn plaatsen waar je het beste kunt overnachten in een traditionele Riad, een stadspaleis.

Hotelkamer in Marokko

De havenstad Tanger

Tanger is de havenstad waar je aankomt als je met de veerboot vanuit Spanje naar Marokko vaart. Tanger is een moderne stad met een leuk uitgaansleven.

Vanuit het moderne station van Tanger, Tangier Ville, vertrekken twee treinen per dag naar Casablanca. Er gaan ook treinen naar Meknes, Fez en Marrakesh. En een treinkaartje in Marokko is erg goedkoop!

De gunstigste periode om te reizen in Marokko

De kust van Marokko heeft een zeeklimaat met een relatief droge en niet te hete zomers en zachte winters. De kust kun je het hele jaar bezoeken. In het binnenland heb je een landklimaat dus de temperaturen zijn wat extremer. Het kan in het binnenland in de zomer heel heet zijn en in de winter koelt het in de nacht erg af.

Als je het binnenland van Marokko wilt bezoeken kun je dat het beste doen in het voorjaar of in het najaar.

In het Atlas Gebergte kun je in de winter hier en daar zelfs skiën.

handige reisartikelen

Handig voor je reis

kaart woestijn Marokko

Enkele praktische tips

 • Als Nederlander of Belg hoef je voor Marokko van tevoren geen visum aan te vragen. Die krijg je bij aankomst op het vliegveld of in de haven waar je aankomt. Je paspoort moet echter wel nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • In Marokko kun je je in het Frans heel goed redden. Veel volwassenen in Marokko spreken Frans. In toeristische plaatsen spreekt men hier en daar ook Engels.
 • De stopcontacten in Marokko zijn hetzelfde als in Nederland. Misschien heb je wel een omvormer nodig.

Meer tips

 • Er zijn geldautomaten in de grote steden en in de aankomsthal van de vliegvelden. Neem de laatste dagen niet teveel geld op want je mag geen Marokkaans geld, Dirhams, mee terug naar huis nemen.
 • Handelaren op straat gaan ervan uit dat je gaat afdingen dus vragen een absurde prijs. De regel is om bij een onderhandeling op een derde van de prijs te gaan zitten en loop weg als er meer gevraagd wordt dan wat het je waard is. Je kunt het altijd ergens ander kopen.
  Pas op voor oplichters.

Nog meer tips

 • Als je een taxi neemt moet je altijd van tevoren een prijs afspreken. Dus niet in de taxi. Dat kan je veel geld schelen.
  Tips om goedkoop te reizen met een taxi.
 • Marokkaans voedsel is lekker en goedkoop. Je kunt ook in de stalletjes op straat lekker en goedkoop eten. Vermijd dure alcoholische drankjes in je hotel.
 • Als je gaat overnachten in goedkope hotels en hostels kun je het beste een lakenzak meenemen. Je ligt dan tenminste schoon.