rugzaktrips kaart woestijn Marokko vakantie

De zandduinen van Erg Chebbi en het dorp Merzouga.

Merzouga is een dorp aan de rand van de zandduinen van Erg Chebbi. Het is maar een klein dorp dus alles is te voet gemakkelijk te bereiken. Vanuit Merzouga kun je de woestijn Erg Chebbi verkennen.

Het mooiste deel van de woestijn ligt wel een aantal uren rijden van Merzouga maar het dorp is de plaats waar je een tocht of overnachting in de woestijn gemakkelijk kunt regelen in je hotel in Merzouga of in het Berber tentenkamp waar je een tent huurt.

Tegenwoordig kun je zelfs een traditionele tent in een Berber tentenkamp in Merzouga huren via Booking.

Zoek een hotel of tentenkamp in Merzouga.

woestijntochten

In Merzouga kun je met een gids de woestijn intrekken op een dromedaris of in een jeep.

Merzouga en omliggende dorpen

Rondom Merzouga liggen kleinere dorpen waar je ook zou kunnen overnachten maar er gaan geen bussen vanuit deze dorpen en het kan duur zijn om vanuit je hotel vervoer terug te regelen naar Merzouga.

In Merzouga en de omliggende dorpen zijn geen geldautomaten dus neem voldoende geld mee.

Eten kun je in je hotel of in je Berber tent maar er zijn in Merzouga ook enkele eenvoudige restaurants.

Overnachten in Merzouga

De woestijn in bij Merzouga.

Kaart van de omgeving van Merzouga

De meeste toeristen komen naar Merzouga voor de eindeloze zandvlaktes, de duinen, het licht op het zand en de stilte van de woestijn te ervaren. Rondrijden in een jeep of quad is niet te vergelijken met de ervaring van een tocht te voet of op een dromedaris.

Als de bus in Merzouga aankomst zijn er waarschijnlijk ronselaars die je een hotelkamer, woestijntocht of een tent in de woestijn aanbieden. Natuurlijk ga je ook in Marokko nooit op dergelijke aanbiedingen op straat in.

Woestijntochten Marokko

Een oase in Erg Chebbi in de buurt van Merzouga

Leuke attracties in de woestijn bij Merzouga

 1. Een kamelentocht over de zandduinen van Erg Chebbi. Vooral een tocht rond zonsondergang is erg mooi.
 2. Een tocht in een 4x4 drive (jeep) door Erg Chebbi.
 3. Vervoer naar de woestijn waar je een tocht op een kameel kunt beginnen.

kaartjes voor de attracties van Marzouga.

tentenkamp

In Oasis Merzouga kun je overnachten in een tent of in een hotel.

 1. Een overnachting in een tent met een kampvuurtje, maaltijd en ontbijt in de woestijn.
 2. Een bezoek aan een Berberdorp met thee en lunch.
 3. Skiën of snowboarden over het zand van de duinen.
 4. Rijden in een quad door de duinen.
 5. Met een gids wandelen door de woestijn.
 6. Boek hier online een safari (met prijzen).
tentenkamp

Een mogelijk programma van een woestijn safari bestaat een tocht op een dromedaris van vier uur vanuit Merzouga, een overnachting in de woestijn in een tent met eten en drinken, een kampvuur en een rit op een dromedaris terug.

Let hier op bij een woestijntocht

 • Als je een trip in de woestijn boekt bij je hotel moet je erop letten dat de tour in de ochtend begint en niet pas in de middag. Een rit op een dromedaris rond zonsondergang is het leukste. Als je vroeg in de ochtend vertrekt heb je voldoende tijd om het kamp met bereiken voor de safari's in de avond.
 • Als je een rit in de woestijn boekt moet je uitgebreid laten beschrijven wat je zoal voor het afgesproken bedrag mag verwachten. Voedsel, water, tenten en vervoer horen allemaal door de gids geregeld te worden.

Lokale adressen voor een tent en woestijntocht.

 • Camel Trek Bivouac
 • Bivouac Radoin Sahara Expeditions
 • Dune Luxury Camp
 • Bivouac Sahara Adventures
 • Camel Trekking Bivouac
kaart van Marokko

Trektochten vanuit het dorp Mahmid door de Erg Chegaga

Ook vanuit het oase-dorpje Mahmid kunt je een kameelsafari en 4x4 tocht door de woestijn maken. De zandduinen van Erg Chegaga zijn soms wel 100 meter hoog, hoger dus dan die van Erg Chebbi.

Mahmid is een echte woestijnstad met stuivend zand, een droge rivier en maar liefst zeven verweerde kastelen.

Trektochten en Berberkampen rond Mahmid

Berber kamp

Een Berberkamp in de buurt van Merzouga.

Overnachten in Merzouga

In Merzouga zijn wel een paar hotels en pensions maar de meeste hotels liggen buiten het dorp. Sommige accomodaties hebben zelfs een zwembad en de prijs voor een overnachting valt wel mee. Het verschil zit vaak in de prijs van een jeep safari, de kamelentochten etc. die je door het hotel laat regelen.

Een mooi traditioneel hotel is het Riad Ali Totmarroc. Het hotel heeft airconditioning, en heeft een groot zwembad. Ondanks de luxe is een kamer hier goedkoper dan veel tenten buiten Merzouga.

De Berberkampen.

kaart woestijn Marokko

Het kleine hotel Chez Youssef ligt in het centrum van Merzouga. De kamers in dit hotel hebben allemaal airconditioning, er is een mooie tuin en je kunt er lekker eten. De kamers in dit hotel zijn heel goedkoop en ook de kamelentochten en jeep expedities in de woestijn zijn hier niet zo duur. In dit hotel heb je zelfs draadloos internet.

Een mooi en niet te duur hotel buiten Merzouga is Auberge De Charme Les Dunes D´Or. Dit hotel is een zogenaamde Kasbah, een fort, ongeveer 12 kilometer van Merzouga in de woestijn. Het hotel heeft binnenplaatsen met terrasjes, een restaurant en een zwembad. Vanuit het Kasbah kun je op expeditie in de woestijn. Vanuit het hotel wandel je zo de woestijn in. Dit hotel heeft ook familiekamers.

De hotels en tentenkampen in Merzouga

De tentenkampen in de woestijn

Net buiten de poorten van Merzouga vind je tentenkampen waar je in een traditionele Berber tent van kamelenhuiden kunt overnachten en eten. In deze kampen kun je ook je expedities in de woestijn regelen. De kampen van Camel Trek Bivouac, Dune Luxury Camp en Bivouac Radoin Sahara Expeditions liggen niet zo ver van Merzouga.

Als je dieper in de woestijn wilt overnachten kun je naar de kampen van Bivouac Sahara Adventures, Bivouac Les Touareg Chez Bachir, Camel Trekking Bivouac of Bivouac Iguana Sahara gaan.

Je kunt een tent in deze tentenkampen reserveren via Booking.

Vanuit Fes met de bus naar Merzouga

Het goedkoopst reis je naar Merzouga met de bus vanuit Fes of Marrakech. Vanuit Fes vertrekt er een nachtbus van Supratours om 21:30 uur naar Merzouga. Het busstation van Fes vind je naast het treinstation.

De bus komt om ongeveer 6:30 uur in de ochtend in Merzouga aan. Een kaartje Fes-Merzouga kost ongeveer 150 Dr. per persoon. De bus stopt bij de poort van Merzouga en in het centrum van de stad. Het centrum is echter maar één straat lang dus ver van de bushalte ben je nooit.

Met de bus in Marokko reizen

Een mooie video (5 min.) over de duinen van Erg Chebbi vlakbij Merzouga. Je ziet o.a. kamelenkaravanen voorbij komen en er is een oase met een tentenkamp.

kaartjes Boek een tocht in Merzouga.

Vanuit Marrakech naar Merzouga reizen.

Als je vanuit Marrakech naar Merzouga reist kun je de Suprabus in Marrakech nemen. De bus rijdt over de stad Ouarzazate naar Merzouga. Het busstation van Suprabus in Marrakech vind je naast het treinstation.

Op de route van Marrakech naar Merzouga kom je in de buurt van o.a. Todra Gorge en Ait Ben Haddaou maar helaas stopt de snelbus er niet.

Je kunt er dus voor kiezen om de mooie route van Marrakech naar Merzouga niet in één keer met een bus te rijden maar in etappes. Vanuit de stad Ouarzazate is het maar 35 km naar Ait Ben Haddaou en 180 km naar Todra Gorge.

Let op: bussen komen soms een uur eerder in Merzouga aan dan gepland. Het is er dan nog donker, alles is gesloten en er zijn nog geen taxi's. Merzouga is echter een dorp en je kunt gemakkelijk naar je hotel lopen.

In de hoofdstraat van Merzouga staat het kantoor van busmaatschappij Suprabus. Hier vertrekt tegen de avond rond 19:00 uur de bus naar Fes. In de ochtend komt deze bus rond 5:30 uur in Fes aan.