rugzaktrips vakantie

Reizen met het openbaar vervoer in Marokko.

De veerboten tussen Spanje en Marokko.

Tussen Spanje en Marokko varen veerboten van verschillende rederijen. De belangrijkste rederijen met veerboten tussen Spanje en Marokko zijn Grandi Navi Veloci, Balearia en Acciona. Vooral vanuit de Spaanse havenstad Algeciras vertrekken veel veerboten naar Marokko en naar de twee Spaanse enclaves Ceuta en Melilla.

De haven van Tanger

Spanje en Marokko

veerboten tussen Spanje en Marokko

Met de veerboot naar Marokko.

Als je aan de Costa del Sol op vakantie bent kun je vanuit de Spaanse havensteden Malaga, Algeciras en Tarifa voor een dagje naar Marokko gaan.

De overtocht is maar kort dus redelijk goedkoop. Zo kost een enkeltje Algeciras-Ceuta voor een voetpassagier ongeveer 15 euro en voor een auto met vier passagiers ben je ongeveer 150 euro kwijt.

tickets tussen Spanje en Marokko voor veerboten en bussen in Marrokko.

De veerdiensten tussen Spanje en Marokko

  1. De overtocht van Algeciras naar Ceuta duurt ongeveer een uur. Er zijn per dag tien overtochten van rederij Balearia en vier van Acciona. Ceuta is een Spaanse Enclave in Marokko. Er vertrekt ieder uur ook een snelle veerboot vanuit Algeciras naar Ceuta. De overtocht met de snelle boot duurt ongeveer 40 minuten.
    De hotels in Algeciras en Ceuta.
  2. De overtocht tussen Almeria en Nador duurt ongeveer vijf uur en er zijn zeven overtochten per week. Vanaf Schiphol heeft Transavia vluchten naar het vliegveld van Almeria.
veerboot marokko

Met de snelle veerboot van rederij FRS vaar je in ongeveer 35 minuten van de haven van Tarifa (Spanje) naar Tanger. FRS heeft ook veerdiensten vanaf o.a. Algeciras en Gibraltar.

De veerdiensten tussen Algeciras en Tanger.

De overtocht tussen Algeciras en Tanger duurt ongeveer 2:30 uur. Er zijn vier overtochten per dag via rederij Baleria en zes van rederij Acciona. Er varen ook snelle veerboten van de havens van Algeciras en Tarifa naar Tanger. Deze veerboten zijn populair bij toeristen die vanuit de Costa del Sol een dagje naar Marokko willen.

De hotels in Algeciras en Tanger.

De veerboten tussen Malaga en Melilla.

De overtocht duurt ongeveer vier uur en er zijn twee overtochten per dag. Malaga heeft een internationaal vliegveld en vanuit Nederland kunt u met een prijsvechter vanaf Eindhoven en Rotterdam naar het vliegveld van Malaga. vliegen. Melilla is een Spaanse Enclave in Marokko.

De hotels in Malaga.

woestijn

Reizen door de woestijn Erg Chebbi op een dromedaris. Met een jeep kan natuurlijk ook.

Reizen met het vliegtuig naar Marokko

Grote steden in Marokko als Tanger, Agadir, Casablanca, Marrakech, Meknes, Fes en Rabat hebben een vliegveld die je vanuit Nederland of België kunt bereiken. Veel prijsvechters vliegen op Casablanca maar ook een vlucht naar Marrakech is niet duur.

Als je een vlucht naar het Mohammed V International Airport in Casablanca hebt kun je vanuit Casablanca met de trein of de bus verder reizen.

Reizen met de bus door Marokko

Marokko heeft een beperkt spoorwegnet en lang niet iedere plaats is met de trein te bereiken. Vandaar dat je op langere afstanden meestal met de bus reist.

De Marokkaanse spoorwegen hebben een eigen busmaatschappij, Supratours, waarmee je ook de steden en dorpen kunt bereiken die niet aangesloten zijn op het spoor. Ook de busmaatschappij CTM heeft bussen voor lange afstanden.

De busrit in Marokko

De bussen van Supratours en CTM zijn modern en comfortabel. De bussen hebben echter geen toilet maar stoppen op lange ritten onderweg bij een wegrestaurant.

Aangezien de airconditioning in de bus vaak op vriezen staat kan het tijdens de rit nogal koud zijn in de bus. Neem voor de zekerheid dus een trui mee. Je kunt die altijd nog als kussen gebruiken,

Kaartjes kopen voor de bus.

Voor lange ritten zijn er ook nachtbussen. De prijzen van deze twee busmaatschappijen zijn ongeveer gelijk. Kaartjes voor de bus koop je bij de busstations van de twee maatschappijen en voor Supratours ook op het treinstation.

Op je kaartje staat het nummer van je stoel en waag het niet ergens anders te gaan zitten.

Ga wel op tijd naar het busstation. In steden als Marrakech moet je vaak lang wachten bij de kassa om een kaartje te kunnen kopen.

De attracties van Marrakech

station Marrakech

Het treinstation van Marrakech. Het busstation staat er naast.

Reizen met de trein door Marokko

De treinen in Marokko zijn snel en comfortabel. Helaas zijn veel plaatsen niet aangesloten op het spoor. Grote plaatsen als Tanger, Meknez, Fez, Rabat en Marrakech hebben echter wel een treinverbinding.

Tussen andere Marokkaanse steden rijden langeafstandsbussen. De Marokkaanse spoorwegmaatschappij ONCF, heeft zelf een eigen busmaatschappij, Supratours.

trein in Marokko
woestijnsafari

Als je de Sahara wilt verkennen kun je in veel woestijnsteden een tocht in een Four-Wheel Drive boeken.

In Merzouga kun je met een jeep de woestijn in.