rugzaktrips vakantie

De trein- en busstations van Lissabon

Als je in Lissabon met een intercity aankomt of vertrekt zal dat op station Gare de Oriente of station Santa Apolonia zijn. Vanaf de stations Rossio en Cais do Sodré vertrekken regionale treinen naar Sintra en naar de badplaatsen Estoril en Cascais.

De meeste bussen in Lissabon vertrekken vanaf de busstations Oriente en Sete Rios.

Station Gare de Oriente

Station Gare de Oriente is in de avond prachtig.

Het treinstation Gare de Oriente in Lissabon

Station Oriente is een groot treinstation, busstation en metrostation. Het station werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van '98 en is vooral 's avonds mooi gebouw om te zien.

Station Gare de Oriente maakt deel uit van Parque das Nações, het voormalige Expo 98 terrein en ligt naast het grote Vasco da Gamma winkelcentrum. Het station en omgeving is dan ook een populaire toeristische attractie.

Vanaf Station Oriente vertrekken treinen naar o.a. Porto, Coimbra, Aveiro, naar de Algarve (Faro) en naar Evora.

De treinstations van Lissabon

De meeste intercity treinen stoppen in zowel station Oriente als op station Santa Apolonia. Station Santa Apolonia ligt overigens meer in de binnenstad dan Station Oriente. Als je een hotel in de historische binnenstad van Lissabon hebt, bijvoorbeeld in Baixa, Alfama en Barrio Alto, kun je beter doorreizen naar station Santa Apolonia.

Mocht de trein op Station Oriente eindigen dan kun je met de metro onder het treinstation of met de taxi verder naar de binnenstad reizen.

De metro rijdt vanaf het station ook rechtstreeks naar het vliegveld van Lissabon. Als je met de trein op weg bent naar het vliegveld kun je het beste op Station Oriente overstappen op de metro.

Het treinstation Lisboa Santa Apolonia

Het station Lisboa Santa Apolonia ligt aan de Taag, vlakbij het grote plein Praça do Comércio in het centrum van de stad. Hier stoppen bijna alle intercity's van en naar Lissabon. Veel treinen stoppen eerst op Station Oriente voordat ze op Station Lisboa Santa Apolonia aankomen.

Het station ligt bij metrostation Santa Apolonia. Het centrale plein in Lissabon, Praça do Comércio, ligt maar één metrostation verder.

Het centrum van Lissabon

trein bij Belem

De trein naar Belém en Cascais op station Cais do Sodré.

De internationale treinen naar Lissabon.

Vanaf Station Santa Apolonia vertrekken de lange afstandstreinen door Portugal. Ook is er een treinverbinding door Spanje naar de Franse stad Hendaye. In Hendaye kun je dan overstappen op een Franse TGV naar Parijs.

De nachttrein tussen Lissabon en Madrid vertrekt aan het eind van de middag vanaf dit station. Deze trein wordt Lusitânia Comboio Hotel genoemd. Je reist in de nacht dus je spaart een overnachting uit. Omgekeerd komt de trein uit Madrid hier vroeg in de ochtend aan.

Reizen met de trein door Europa

Kaart van Portugal

Kaart van Portugal

Van station Santa Apolonia en station Cais Sodré.

Als je vanuit dit station wilt doorreizen naar bijvoorbeeld de badplaatsen Estoril of Cascais moet je naar station Cais Sodré. Dit station ligt op loopafstand van Santa Apolonia maar als je veel bagage hebt kun je beter een taxi nemen. Veel duurder dan vijf euro zal een rit met de taxi niet zijn.

Je kunt ook met de metro naar station Cais Sodré reizen maar dan moet je na twee metrostations op metrostation Baixa-Chiado overstappen op de groene lijn. In de groene metro is Cais do Sodré dan het volgende station.

Van Lissabon naar Cascais.

Het station Cais do Sodré

Het treinstation Cais do Sodré ligt in het centrum van Lissabon aan de rivier de Taag. Vanuit het station rijden alleen treinen naar Cascais. Onderweg passeert de trein Belém en de vele stranden aan de Taag. De treinen rijden je in ongeveer 40 minuten in de badplaatsen Estoril en Cascais.

Voor de treinen die vanaf dit station rijden kun je dezelfde kaartjes gebruiken als voor de metro. De maximale rit naar de badplaats Cascais kost nog steeds minder dan drie euro. Je kunt natuurlijk ook kaartjes kopen bij het loket of in de automaat.

Naast het station ligt de terminal voor de veerboten naar o.a. Cacilhas, de plaats met het beeld van Christus.

Dichtstbijzijnde metrostation: Cais do Sodré.

Lissabon

Het centrum van Lissabon

De stranden van Lissabon

Voor de trein van Lissabon en Cascais ga je naar station Cais do Sodré.

Het station Rossio

Vanaf Station Rossio vertrekken alleen treinen naar Sintra. Sintra is vooral populair bij toeristen om zijn historische binnenstad, het kasteel van de Moren, het Pena Paleis en het Pena Park.

Het station ligt in het historische centrum van Lissabon bij het plein Rossio.

Het dichtstbijzijnde metrostation is Rossio maar je moet vanaf de metro nog wel een paar minuten lopen naar het treinstation.

Je kunt voor de treinen dezelfde groene kaartjes gebruiken die je ook in de metro gebruikt. Een rit naar Sintra kost iets meer dan twee euro.

trein in Lissabon

Reizen met de trein in Portugal

Het busstation Sete Rios

Vanaf busstation Sete Rios vertrekken bussen van Lissabon naar bijna iedere stad in Portugal. De bussen van busmaatschappij Rede Expressos vertrekken vanaf dit station.

Vanaf dit busstation vertrekken bussen van Lissabon naar o.a. Fatima, Aveiro, Coimbra en Porto. Ook gaan er bussen naar Faro in de Algarve.

Dichtstbijzijnde metrostation: Jardim Zoológico.

Leuke plaatsen in Portugal

OV Lissabon

Reizen met de metro in Lissabon.

station centrum

Het station Cais do Sodre ligt in het centrum van Lissabon.

station Cais do Sodre

De poortjes op station Cais do Sodre.

Vasco da Gamma winkelcentrum

Naast station Gare do Oriente ligt het grote Vasco da Gamma winkelcentrum.