rugzaktrips vakantie

Reizen met het openbaar vervoer in Lissabon

Bijna nergens zijn er zoveel vormen van openbaar vervoer als in Lissabon. In het centrum van de stad kun je als toerist kiezen uit de metro, bus, tram, veerboot, historische tram, lift, kabeltrein, tuktuk en taxi.

Je kunt met het openbaar vervoer in Lissabon echter toch nog heel goedkoop reizen.

Lissabon metro

De metro van Lissabon

Reizen met de metro in de stad

Er zijn in Lissabon vier metrolijnen. Iedere metrolijn heeft een kleur. Naast Terminal 1 van het vliegveld van Lissabon ligt metrostation Aeroporto met de rode metrolijn. Als je naar het historische centrum Baixa wilt moet je overstappen op de blauwe of groene lijn. Eigenlijk wijst het zichzelf wel. In de metro hangen kaarten en je kunt overdag ook nog bij de kassa terecht voor vragen. De metro van Lissabon is schoon en snel.

De metro van Lissabon is schoon en snel. Je moet overigens wel snel zijn met instappen. De deuren blijven maar kort open staan.

Kaartjes voor het openbaar vervoer

In Lissabon werkt men met OV-chipkaarten. Het zijn kartonnen groene kaartjes met een chip. Je koopt zo'n kaartje voor ongeveer 50 cent bij de kassa of bij de automaat.

Je kunt de kaartjes opladen bij de automaat of bij de kassa's. Er is geen minimum bedrag nodig. Als je genoeg budget op je kaartje staat wordt het afgeschreven. Je betaalt iedere keer als je incheckt. Het maakt dus niet uit of je maar één halte verder reist of tien haltes.

Het opgeladen tegoed kun je dan gebruiken in de metro, de gele trams, de bussen, de Santa Junta-lift, de treinen naar Belém, Estoril en Cascais en in de kabeltreinen van het centrum naar de wijk Bairro Alto.

Kaartjes OV

De OV-kaartjes die je voor alle vormen van openbaar vervoer in Lissabon kunt gebruiken.

Het zijn OV-chipkaarten die je voor vijftig cent koopt. Je moet er dan nog wel geld op zetten via de automaten in de metrostations.

De dagkaart voor het openbaar vervoer.

De dagkaart zet je bij de automaten op je groene OV-chipkaart. Een dagkaart kost ongeveer 6 euro. Dat is ongeveer vier reizen met de metro en drie reizen met de gele tram 28.

Een dagkaart geldt voor alle vormen van openbaar vervoer in Lissabon. Dus ook voor de bij toeristen populaire historische trams 12 en 28, de gele kabeltreinen en de Santa Junta-lift.

De stedenpas Lisbon Card en de kaarten voor de Hop-on Hop-off bussen kun je ook in het openbaar vervoer gebruiken.

Hop-on Hop-off bussen

De Hop-on Hop-off bussen.

Met de Hop-on Hop-off bussen kun je gemakkelijk bij de vele bezienswaardigheden van Lissabon komen.

Er zijn combi-kaarten voor de bus, de rode en groen trams en de rondvaartboot.

De rondritten en rondvaarten door Lissabon

kaartjes Lissabon

Kaartjes voor attracties en vervoer.

tram

De rode tram op het plein Praça do Comércio. Als je hier instapt heb je de meeste kans op een zitplaats.

Reizen met de trams

Er rijden in de binnenstad van Lissabon verschillende soorten historische trams. De gele trams, lijn 12 en lijn 28, behoren tot het openbaar vervoer en je gebruikt hiervoor dezelfde kaartjes als voor de metro. Je kunt in de trams ook gebruik maken van een OV-dagkaart of Lisbon Card.

Er rijdt een tram van het centraal gelegen plein Praça do Comércio naar Belém. Je kunt gewoon je groene kaartje gebruiken.

De groene en rode historische trams die je in de binnenstad ziet zijn Hop-on Hop-off trams. Je hebt daarvoor een ander kaartje nodig. Er zijn voordelige combi-kaarten voor Hop-on Hop-off bus, trams en boot.

Reizen met de taxi's

Taxi's zijn in Lissabon heel goedkoop. Als je met vier personen bent is een taxi binnen het centrum van Lissabon vaak goedkoper dan vier keer inchecken in het openbaar vervoer.

De badplaatsen langs de Taag

badplaatsen Lissabon

Reizen met de trein langs de Taag

Vanaf station Cais do Sodré in Lissabon vertrekt er een trein langs de Taag. De trein stopt o.a. bij de Docas in Alcantara (bij de rode brug over de Taag), in Belém en in de badplaatsen Estoril en Cascais.

De rit naar de badplaatsen Estoril en Cascais (vier zones) kost ongeveer tweeënhalf euro. Voor deze trein kun je gewoon je groene OV-chipkaart gebruiken.

Reizen met de trein tussen Lissabon en Cascais

Varen op de Taag in een veerboot

Op verschillende plaatsen in Lissabon kun je met een veerboot de Taag oversteken. Tijdens de overtocht heb je een mooi uitzicht op Lissabon. Alleen daarom moet je eens heen en weer varen. Een kaartje voor de veerboot kost maar een paar euro. De kaartjes koop je bij de kassa in de veerbootterminals.

Er vertrekken veerboten vanaf de terminals naast station Cais do Sodré, bij het plein Praça do Comércio en bij het treinstation van Belém.

De treinstations van Lissabon

Veerboot Lissabon

Vanaf het plein Praça do Comércio aan de Taag zie je de veerboten voorbij varen.

Andere vormen van openbaar vervoer

De kabeltreinen tussen de binnenstad Baixa en de wijk Bairro Alto en de Santa Junta-lift in Baixa naar de wijk Chiado zijn populair bij toeristen. Je kunt betalen via je groene OV-chipkaart.

De tuktuks die je overal ziet rijden zijn overigens duur. Tuktuks worden meer gebruikt voor een rondrit met gids dan voor vervoer naar bijvoorbeeld je hotel. Een uur kost ongeveer zeventig euro per tuktuk. Er kunnen maximaal zes personen in de tuktuk.

Kabeltrein Lissabon

Deze kabeltrein brengt je van de boulevard Avenida Da Liberdade naar het uitzichtpunt Sao Pedro de Alcantara in de hooggelegen wijk Bairro Alto.

Lissabon