rugzaktrips vakantie

Reizen met de trein en de bus door Portugal

In Portugal is reizen met openbaar vervoer vrij goedkoop. Met de lange-afstandsbussen kun je in Portugal voor een paar tientjes bijna alle plaatsen bereiken.

Reizen met de trein is iets duurder maar wel comfortabeler en naar grote steden meestal ook sneller. Kleinere steden zijn vaak sneller met de bus te bereiken.

Portugal

Reizen met de trein in Portugal

In Portugal kun je met verschillende soorten treinen reizen. De snelste treinen zijn de Alfa Pendular.

Deze treinen rijden tussen de grotere steden als Braga, Porto, Aveiro, Coimbra, Santarém, Lissabon, Albufeira en Faro. De Alfa Pendular zijn ruim en bieden gratis wifi.

Minder snel zijn de oudere Intercidades, of Intercity's. Deze treinen rijden meestal dezelfde trajecten als Alfa Pendular maar je bent wel iets langer onderweg. Reizen met een Intercidade is wel goedkoper dan met een Alfa Pendular.

Niet alle Intercidade treinen hebben al gratis wifi.

Kaartjes voor de trein

Je kunt online kaartjes voor de treinen kopen. Dat is vaak goedkoper en je bent zeker van een zitplaats. Uiteraard kun je ook op het station kaartjes kopen bij het loket. Op je kaartje staat een wagonnummer en zitplaats. Je stoel is dus gereserveerd.

Op een reis tussen Lissabon naar Porto van ruim 3000 km is het verschil in prijs tussen een Alfa Pendular en Intercidade ongeveer 20%.

Kaartjes voor dagtrips door Portugal.

Hostel

Een trein op het mooie station Oriente in Lissabon

Reizen met de bus door Portugal.

Met de bus kun je bijna overal in Portugal komen en vaak is reizen met de bus de snelste en goedkoopste manier van reizen.

De belangrijkste busmaatschappij van Portugal is Rede Expressos. De bussen van deze busmaatschappij rijden naar honderden bestemmingen in Portugal. De meeste bussen van Rede Expressos hebben gratis wifi. Vanuit Lissabon vertrekken de bussen van busstation Sete Rios

Goedkope hotelkamer

De bus van Sintra naar Cascais

Koop je kaartje

Tot en met 29 jaar kun je korting op je tickets in de bus krijgen door een jeugdticket te kopen. Neem wel je paspoort mee om te bewijzen dan je onder de dertig bent.

Je kunt kaartjes kopen op de busstations of online bestellen. Als je online boekt moet je een stoel reserveren. Als je vroeg reserveert heb je meer keuze bij het kiezen van de stoelen.

station Lissabon

Tussen Lissabon en Cascais

Lissabon

Reizen van Lissabon naar Porto

Voor reizen tussen Porto en Lissabon kun je beter met de trein dan met de bus reizen. De reis met een Alfa Pendular trein is een uur sneller dan met de bus en het is maar een tientje duurder.

De treinen vertrekken in Lissabon vanaf Station Oriente en meestal ook vanaf het station Santa Apolonia in de binnenstad.

De treinen komen in Porto aan op Station Campanha ten oosten van de stad. Als je naar het centrum wilt moet je op station Campanha overstappen op de trein naar station Sao Bento. Dit is in het centrum van Porto. Deze laatste treinrit in Porto duurt maar tien minuten.

Reizen van Lissabon naar de Algarve

Er is één treinverbinding tussen Algarve en Lissabon. De trein vertrekt in het centrum van Lissabon vanaf Station Santa Apolonia (meestal) en Station Oriente en rijdt via de stad Tune naar Faro. De prijs voor een kaartje in een snelle Alfa Pendular trein is maar een paar euro goedkoper dan die van een Intercidade (Intercity).

In Tune kun je overstappen op een regionale trein naar Lagos en Portimão in het westen van de Algarve. De badplaats Praia da Rocha ligt ongeveer 6 km van het station van Portimão.

Hostel in Amsterdam

Op het station kun je kaartjes voor de trein kopen.

Reizen vanuit Faro langs de Algarve

Vanuit Faro vertrekken er treinen naar badplaatsen als Tavira, Monte Gordo en Olhao.

Als je niet in Faro moet zijn maar in oostelijke badplaatsen als Lagos of Praia da Rocha kun je eigenlijk sneller met en Express-bus van en naar Lissabon reizen.

Het vliegveld in Lissabon en Faro

Lissabon Cascais

De trein van Lissabon naar Cascais stopt op station Belém.

Lissabon station

Het dak van station Oriente in Lissabon is een toeristische attractie.

Lissabon

Openbaar vervoer in Lissabon