rugzaktrips vakantie

Reizen via de Route du Soleil

Veel Nederlanders en veel Belgen rijden op weg naar Zuid-Frankrijk meestal niet via Parijs maar via Luik, Luxemburg, Metz en Dijon.

Langs de snelweg in Frankrijk liggen veel goedkope motels. Je kunt echter onderweg ook de tolweg verlaten en een leuk pension of hotel in de buurt van de snelweg opzoeken.

Op het kaartje zie je de Autoroute du Soleil met gemakkelijk te bereiken plaatsen vanaf de snelweg en de afstand tot Utrecht.

De motels en hotels langs de Route du Soleil.

De route naar Zuid-Frankrijk

Er zijn vanuit Nederland en België twee routes om snel in Zuid-Frankrijk te komen. Er is een route langs Parijs over de A6 naar de stad Beaune en je kunt over Maastricht, Luxemburg en Metz naar Beaune rijden. Daarna rij je over de snelwegen A31 en de A7 naar het zuiden richting Marseille en Montpellier.

Beide routes worden de Route du Soleil genoemd. De route over Maastricht en Metz heeft als voordeel dat je niet over de drukke snelweg langs Parijs hoeft te rijden, je goedkoop kunt tanken in Luxemburg en dat de eerste tolweg in Frankrijk pas na Nancy komt.

Onderweg tussen Luxemburg en Mâcon

Route du Soleil

Overnachten tussen Luxemburg en Beaune

Als je langs de steden Dijon en Beaune rijdt heb je al meer dan 700 kilometer gereden.

De kans op files is hier op de A31 overdag groot dus veel vakantiegangers proberen op de heenweg en de terugreis tussen Dijon en Beaune te overnachten.

Dijon en Beaune zijn mooie steden in Bourgondië. Als je van lekker eten en wijn houdt moet je hier zijn. Beaune is kleiner dan Dijon maar tussen de afrit van de tolweg en het historische centrum zijn veel goedkope hotels en pensions die gemakkelijk met de auto bereikbaar zijn.

Tip: De weg N74 tussen Dijon en Beaune loopt parallel aan de A31. Hier op de N74 rij je door de wijngaarden van Bourgondië. Langs de N74 liggen mooie wijndorpjes. Neem hier een kamer in een klein familiehotel, B&B of pension en je kunt 's avonds wijnproeven.

De hotels en motels tussen Luxemburg en Beaune.

Route du Soleil

Goedkoop overnachten in Mâcon (na 825 km)

Het Ibis Mâcon Sud is vanaf afrit 29 gemakkelijk te bereiken. Parkeren en Wifi is in het hotel gratis.

Als je liever wilt overnachten in een sfeervol B&B dan kun je naar Chambre d'Hôtes Au Fil de l'Eau gaan. Er is maar één kamer dus je zult wel op tijd moeten reserveren.

De hotels en Chambre d'Hôtes in Mâcon.

snelweg

Bij Lyon gaat de A6 richting Avignon over in de A7.

Goedkoop overnachten in Lyon (na 890 km)

Een overnachting in Lyon is niet duur. Er zijn in de binnenstad veel budgethotels waar je voor rond de 50 euro een tweepersoonskamer kunt boeken.

Voor ongeveer 30 euro per nacht kun je overnachten op een slaapzaal van SLO Living Hostel in de Rue Bonnefoi.

De hotels en hostels in Lyon.

Motel

De hotelketens Campanile en Etap hebben in Frankrijk veel goedkope kamers. De kamers zijn klein maar schoon. Meestal staan deze budgethotels bij een afrit en je parkeert er gratis.

Overnachten in Valence (995 km)

Het driesterrenhotel Ibis Valence Sud ligt aan de A7 bij Valence. Het hotel heeft familiekamers (voor vier personen) waar je voor rond de 100 euro per nacht kunt overnachten.

Als je met vier personen reist en de prijs van de kamer deelt kun je hier goedkoop overnachten. Het hotel heeft een zwembad.

Overnachten in Orange (1090 km)

In Orange kun je heel goedkoop overnachten. Het goedkoopste is het F1 Hotel aan de Rue Agis Rigord Le Jonquier Sud. Voor ongeveer 30 euro per nacht heb je er al een driepersoonskamer.

Je kunt ook op Camping Manon een stacaravan of bungalow huren. Het adres van de camping is: Rue Alexis Carrel.

Onderweg

Tussen Dijon en Lyon kunnen lange files staan. Beaune en Mâcon liggen hier precies tussen in.

Aangezien deze plaatsen ongeveer een dag rijden van Utrecht liggen zijn het populaire plaatsen voor een overnachting onderweg.

De mooie stad Avignon.

De stad Avignon aan de A7 heeft een prachtig historisch centrum. Parkeren kan in verschillende parkeergarages in de binnenstad maar rijden in de smalle straatjes is een hele uitdaging.

Onderweg N74

Tussen Dijon en Beaune liggen aan de N74 veel goedkope hotels tussen de wijngaarden van Bourgondië.

De tolwegen in Frankrijk

Een groot deel van de Autoroute du Soleil is tolweg. De tolwegen zijn te vermijden maar je bent dan wel veel langer onderweg. Je kunt onderweg bij de tolpoorten met je creditcard (Visa en Mastercard) betalen maar je bankpasje (Maestro) werkt niet. Je kunt uiteraard ook contant betalen.

Tussen Nancy en Avignon betaal je ongeveer 50 euro tol. Als je de route langs Parijs neemt betaal je ongeveer 75 euro.

Deze site berekent de tol en de brandstof voor je.

kaartjes

Dit is de route via Parijs naar Noord-Spanje

Goedkoop tanken in Luxemburg.

Als je via Maastricht naar het zuiden rijdt kom je langs de stad Luxemburg.

Benzine en LPG tanken in Luxemburg is ongeveer 25 % goedkoper dan in Nederland. Het loont dus om je tank vol te gooien als je Luxemburg passeert.

Tip: Tank niet vlak voor de Franse grens maar iets eerder in Luxemburg. Bij het tankstation vlakbij de grens is benzine duurder dan in de rest van Luxemburg.

tolweg Frankrijk

Een tolweg in Frankrijk.

N74

Foto's van de B-weg tussen Dijon en Beaune

Marseille

Foto's van Marseille

Lyon

Foto's van Lyon

South Kensington

Foto's van Beaune