rugzaktrips vakantie

De attracties en bezienswaardigheden van Brugge.

Brugge is één van de drukst bezochte steden van Vlaanderen . Vooral op het plein de Markt en bij de rondvaartboten kan het erg druk zijn.

Zelfs als je low budget reist is er in Brugge veel te zien en te doen. Hieronder vind je de zeven leukste attracties van Brugge. Deze attracties zijn gratis of heel goedkoop.

rondvaarten Brugge

De opstapplaats van de rondvaartboten bij de Rozenhoedkaai.

1. Rondwandelen in het historische centrum van Brugge

De belangrijkste attractie van Brugge is natuurlijke de historische binnenstad. Hier kun je uren ronddwalen in de kleine straatjes en grote pleinen..

Er rondwandelen kost niets en er is zoveel te zien dat je er de hele dag mee bezig kunt zijn.

Mocht je in het Charley Rockets Hostel overnachten dan kun je een gratis rondleiding met gids door de oude binnenstad krijgen.

Ga in de binnenstad in ieder geval naar:

  • De naast elkaar gelegen pleinen de Markt en de Burg.
  • Loop langs het water op de kades van Dijver, Steenhouwersdijk en Groenerij.
  • Verken de omgeving van de Mariastraat.
  • Ga ergens bij de Rozenhoedkaai zitten en kijk naar rij toeristen bij de rondvaartboten.
  • In de smalle Sint Amandsstraat, een zijstraat van Markt, zijn veel restaurants en cafés.
Brugge Markt

De middeleeuwse belfort en de hallen gezien van de Markt.

2. Het uitzicht op de belfort

De belfort is die hoge toren die je ziet als je op de Markt staat. In de middeleeuwen werden dit soort torens gebruikt als uitkijktoren. Een brand in de stad was vanaf de toren snel te zien. Beneden de toren zijn de middeleeuwse markthallen. Het belfort is staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO.

De toegang tot de binnenplaats van de hallen is gratis. Ga in ieder geval hier een kijkje nemen. Als je de toren wilt beklimmen moet je een kaartje kopen. Het kost ongeveer 8 euro en je moet ervoor in de rij staan.

Markt in Brugge

De Markt is het centrale plein van Brugge.

3. De bezienswaardigheden van het plein de Burg

Op het plein de Burg zie je het prachtige stadhuis en de voormalige rechtbank de Brugse Vrije. Een kaartje voor beide gebouwen kost 4 euro.

De middeleeuwse Basiliek van het Heilige Bloed is gratis te bezoeken. Voor de schatkamer met relikwieën en kunst zul je wel moeten betalen als je die wilt zien.

In de kelder van het Crowne Plaza Hotel kun je gratis de resten van de middeleeuwse kathedraal zien. Ga gewoon naar de portier van het hotel en vraag ernaar.

Basiliek in Brugge

De Basiliek van het Heilige Bloed op het plein Burg.

4. Café annex brouwerij Staminee De Garre

In een steegje tussen de pleinen Markt en de Burg ligt het café annex brouwerij Staminee De Garre te Brugge. Het kleine bierhuis heeft een middeleeuwse inrichting. Je waant je in een Harry Potter film als je hier zit.

Er wordt meer dan honderd soorten bier geschonken en Staminee De Garre verkoopt ook het eigen gebrouwen bier, het zware Triple van Garre Bier.

Het steegje met het café is wat moeilijk te vinden. Ga naar de Breidelstraat dat de pleinen Markt met de Burg verbindt. De steeg heeft een ingang tussen twee chocoladewinkels op Breidelstraat 14 en 12.

5. De Brugse Vismarkt

Door de week is er van dinsdag tot en met zaterdag tot rond de middag een vismarkt aan het kanaaltje de Dijver tussen de Braambergstraat en de Steenhouwersdijk. De vismarkt wordt gehouden in een open zuilencomplex uit 1821.

Er zijn niet zoveel vishandelaren meer dus er wordt op de stenen tafels ook prullaria verkocht. Rondom het pleintje zijn viswinkels en herbergen.

Brugge rondvaartboten

6. Het parkje achter het Gruuthusemuseum

Achter het Gruuthusemuseum ligt een klein parkje met een prachtig uitzicht op de omliggende gebouwen. Het doet allemaal nogal middeleeuws aan. Het is een ideale plek om je in de supermarkt gekochte hapjes op te eten. Er is een ingang naast het museum aan de Dijver. De toegang is gratis.

In het centrum zijn rond de vijftig chocolade winkeltjes.

Brugge attracties

Tickets voor attracties in Brugge

Een budget tip voor museumliefhebbers

Als je veel musea en de belfort wilt beklimmen dan kun je het beste een driedaagse museumkaart kopen. Deze museumkaart is misschien minder uitgebreid dan de CityCard van Brugge maar wel de helft goedkoper. Je koopt de museumkaart van Brugge bij de deelnemende musea.

Brugge attracties

Tickets voor attracties in Brugge

Belfort Brugge

De middeleeuwse binnenplaats van de hallen achter de Belfort is gratis toegankelijk.

London Bridge

De vismarkt (1821).

Brugge vismarkt

Het plein de Burg met het stadhuis.

Winkelen