rugzaktrips vakantie

Het openbaar vervoer in Parijs.

Parijs beschikt over goed openbaar vervoer. Zo is er de metro, de RER (trein binnen Parijs), tram, de kabeltrein, de Montmartre bus, de Hop On Hop Off bus en de Noctilien (nachtbus).

Hier vind je informatie over het openbaar vervoer van Parijs. Tip: Koop een dagkaart of een Paris Pass voor het openbaar vervoer.

kaartjes

Kaartjes voor de Hop On Hop Off bussen.

Hop On Hop Off bus

Een Hop-On Hop-Off bus van L'Open Tour op de Champs-Élysées.

Zo reis je in Parijs

Parijs beschikt over een zeer uitgebreid openbaar vervoersnetwerk. Je hebt de metro (RATP), RER, bus, treinen van de SNCF en de tram.

Ook heb je nog de kabeltrein (Funiculaire) in Montmartre naar de Sacré-Coeur, de Montmartrobus (een kleine busdienst in Montmartre) en de nachtbussen van Noctilien (STIF).

Het metro netwerk in Parijs is snel en goedkoop. In de praktijk zul je dus meestal met de metro verplaatsen. Er zijn 14 lijnen.

Het meest centraal overnachten in Parijs

Een belangrijk knooppunt is het metrostation van Les Halles / Chateau.

Als je in de buurt van Les Halles een hotel of hostel neemt kun je met de metro gemakkelijk en snel alles in Parijs bereiken.

Metro Parijs

Reizen met de bus in Parijs.

Bussen zijn in Parijs traag en vol. Toeristen slaan de bus meestal over omdat het vaak onduidelijk is waar je moet overstappen. In de praktijk zul je meestal de metro nemen.

Als je toch met de bus wilt reizen kun je achterop de bus de route en bestemming van de bus aflezen. Een kaartje voor een rit kun je bij de chauffeur kopen. Het is hetzelfde kaartje als je voor de metro nodig hebt. Ook de prijs is hetzelfde.

De bus in Parijs

Op de achterkant en de zijkant van de bus staat de route aangegeven

De Hop-On Hop-Off bussen

De Hop On Hop Off bussen zijn dubbeldekkers waarmee toeristen een route langs de attracties en bezienswaardigheden van Parijs rijden. Bij iedere bezienswaardigheid is een halte waar je kunt uitstappen en instappen.

Voor de Hop On Hop Off bussen heb je een speciale dagkaart nodig.

Kaartjes voor de Hop-on Hop-off bussen

Hop on Hop off

Hop On Hop Off bussen in Parijs

De kortingskaarten voor het openbaar vervoer in Parijs

Als je een paar dagen in Parijs bent wil je waarschijnlijk niet steeds overal op zoek willen gaan naar de juiste kaartjes.

In de metro of een station van de RER kun je bij de automaten een dagkaart kopen waarmee je binnen de zones van je kaartje kunt reizen met de metro, RER, de bus en met de kabelbaan van Montmartre.

Een alternatief is de kaart voor toeristen, de Paris Visite. Deze voordeelkaart is een vervoerspas waarmee je een dag lang in het bovenstaand openbaar vervoersnetwerk kan rondreizen. Het vervoerspas is te koop voor de zones 1-3 en 1-6.

De vervoerskaart Paris Visite 1-6

Als je ook naar Versailles, Disneyland en de vliegvelden Charles de Gaulle en Orly wilt zul je Paris Visite 1-6 willen hebben. De vervoersbewijzen zijn te koop voor 1, 2, 3 en 5 dagen.

Je kunt de kaartjes online of bij de kassa van de metro of van de RER kopen. Er hoeft geen pasfoto op het pasje.

kaartjes

Koop de vervoerskaart Paris Visite 1-6

Montmartre

Het kabeltreintje bij de Sacré Coeur.

de kortingskaart Paris Pass.

Een aantrekkelijk alternatief voor de Travelcard of de Paris Visite kaart is de kortingskaart Paris Pass.

Met deze kaart reis je niet alleen onbeperkt twee dagen gratis met de metro of bus in Parijs maar je hebt ook nog gratis toegang tot meer dan 60 musea in Parijs.

Je hoeft met deze kaart dus niet uren in de rij voor de kassa van het Louvre Museum te staan. Je kunt zelfs gratis met een boot op de Seine varen.