rugzaktrips vakantie

Openbaar vervoer in Finland: reizen met de trein.

Reizen met de trein is in Finland soms goedkoper dan met de bus. De treinen zijn snel en comfortabel. Dat moet ook wel met de grote afstanden in dun bevolkte gebieden.

Noordelijker dan de stad Kolari kun je niet met de trein reizen. Daarna zul je de bus moeten nemen.

Reizen per trein in Finland.

In Finland is de nationale treinmaatschappij VR verantwoordelijk voor het treinverkeer.

Wie in Finland de trein neemt is niet altijd duurder uit dan reizen per bus. Op de populaire routes Helsinki-Tampere, Helsinki-Turku en Helsinki-Lahti is de trein zelfs de goedkoopste manier van reizen. Rond de poolcirkel rijden geen treinen en daar zul je dus de bus moeten nemen.

Reizen per trein in Finland is erg comfortabel, vooral als je met de intercity of de hoge snelheidstrein Pendolino reist. Zo zijn er in de Intercity en Pendolino treinen restaurants en zelfs speciale speelplaatsen voor kinderen.

Overnachten in Finland.

Milaan

De treinen in Finland.

Behalve met de intercity en de hoge snelheidstrein kun je ook nog reizen met:

  • De Intercity 2 Dit is een minder luxe uitvoering van de intercity trein.
  • De sneltreinen (in het Fins: Pikajuna).
  • De lokale en de regionale treinen (in het Fins: Lähiliikennejuna, Lähijuna of Taajamajuna).

De lokale en regionale treinen zijn de goedkoopste maar ook de langzaamste treinen in Finland. VR rijdt ook met nachttreinen. Een bed in deze nachttreinen is een stuk goedkoper dan een overnachting in een Fins hotel.

Naast binnenlandse routes onderhoudt spoorwegmaatschappij VR ook een dagelijkse treinverbinding naar St. Petersburg en Moskou in Rusland.

Reizen met Interrail in Finland.

De Interrail van Finland is geldig op de treinen van spoorwegmaatschappij VR en bij de particuliere busmaatschappijen Veljekset Salmela en Net-matkat.

Voor de intercity en Pendolino treinen moet je wel een toeslag betalen. Ook geeft Interrail een flinke korting bij de rederijen Finnlines, Tallink Silja Oy en Viking Line op de oversteek per veerboot van Turku naar Stockholm en van Helsinki naar Stockholm, Tallinn of het Duitse Rostock.

treinen

Trein op een station in Finland. Alle treinen hebben WiFi.

Met de trein naar Fins Lapland.

Er rijden langeafstandstreinen naar Kolari en Rovaniemi in Fins Lapland. Als je nog verder wilt reizen over de Poolcircel moet je de bus nemen.

De stad Kolari ligt op de grens met Zweeds Lapland. Rovaniemi ligt iets meer in Finland maar wel op de Poolcircel. Beide plaatsen zijn ideaal als je het Noorderlicht wilt zien. In Rovaniemi is het Santa Park met het huis van de Kerstman. Ook vertrekken hier de bussen naar de Noordkaap.

De nachtrein naar Lapland

Je reist met de nachttrein naar Lapland. De trein stopt in Lapland o.a. in Oulu, Kemi, Kolari, Rovaniemi en Kemijärvi. Een nachttrein moet je wel reserveren. Als je met een interrailkaart reist moet je voor de reservering bijbetalen.

Er rijden ook autotreinen naar Lapland. In de autotreinen heb je een slaapcabine en er is een restaurantiewagen.

Goedkope treinkaartjes

De goedkoopste treinkaartjes zijn de Saver Tickets. Voor iedere reis zijn er altijd een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Je moet een Saver Ticket altijd vooraf kopen. De prijs van een Saver Ticket is afhankelijk van de afstand.
Je koopt de Saver Tickets bij de online shop van VR