rugzaktrips vakantie

Openbaar vervoer in Finland: reizen met de bus.

In Finland rijden treinen niet verder naar het noorden dan Kolari. Als je naar nog noordelijker gelegen regio's wilt reizen zul je dan ook veel met de bus reizen. Door heel Finland rijden lange afstandsbussen.

De langeafstandsbussen vertrekken vlakbij het centraal station van Helsinki.

Reizen met de bus door Finland.

De bus is de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer in Finland. Wie boven de poolcircel verder wil reizen dan de stad Kolari in het hoge noorden is aangewezen op de bus.

Reizen per bus betekent echter in Finland niet automatisch goedkoper reizen. Op sommige routes is het voordeliger om met de trein te reizen. Soms reis je met de bus sneller.

Tips voor je handbagage.

Overnachten in Finland.

Milaan

Reizen met Expressbus.

De drie grote busmaatschappijen met lange afstandsroutes werken samen binnen het merk Expressbus. Hierdoor heeft Expressbus het grootste netwerk van busroutes in Finland.

Busmaatschappij Expressbus rijdt ook met nachtbussen, wat je een prijzige overnachting kan schelen. Ook doen de bussen van busmaatschappij Expressbus de belangrijkste havens en vliegvelden aan.

Naast binnenlandse routes rijden de witte bussen van Expressbus ook op internationale routes naar o.a. Stockholm, Vyborg en St. Petersburg.

Lange afstandsbussen in Helsinki.

In Helsinki komen lange afstandsbussen aan en vertrekken vanaf het ondergrondse busstation naast metrostation Kamppi.

Het centraal treinstation van Helsinki ligt op loopafstand van het busstation.

veerboten Finland

Bagage in de bussen.

Je mag twee stuks bagage gratis mee in de bus nemen. Als je meer bagage hebt kunnen er meerkosten zijn. Als je rugzak of koffer niet onder de stoelen past kun je het in het bagagecompartiment leggen.

Als je een fiets, een skitas of een ander groot bagagestuk mee wilt nemen moet je contact opnemen met de busmaatschappij voor een reservering. Als er geen ruimte in de bus is kan de bagage in een andere bus geplaatst worden.

Tickets voor de bussen van Expressbus.

Je kunt je kaartjes voor de bus op het busstation of in de bus kopen. Goedkoper is het natuurlijk om je kaartjes online te kopen. Dat kan tot een half uur voor vertrek. Een goedkoop buskaartje is de Tarkan Tiketti. Deze enkele reis kaartjes koop je alleen online. Als je lang van tevoren boekt krijg je meer korting.

Bij een retourtje krijg je 10% korting. Een retourtje kunt je ook in de bus of op het busstation kopen.

Op de website van Expressbus vind je alle routes, dienstregelingen en prijzen.

Kaartjes voor Expressbus.