rugzaktrips vakantie

Werkvakanties in het buitenland.

Als je tijdens je vakantie in het buitenland wilt werken kun je werk vinden via een bemiddelingsorganisatie. De bekendste organisaties zijn JOHO Company, Travel Active en Activity International..

De bemiddelingsorganisaties

Het idee van een werkvakantie is kennis maken met de cultuur van een ander land. Werken tijdens je vakantie geeft je ook de mogelijkheid om een taal te leren of te oefenen. Bij enkele vormen van werkvakanties krijg je een vergoeding maar je verdient meestal niet zoveel.

De bekendste organisaties die bemiddelen bij vakantiewerk in het buitenland zijn:

fruitplukken

Fruitplukken.

Travel Active en JOHO

Bij Travel Active kun je je aanmelden voor een informatiebijeenkomst waar je goede informatie kunt krijgen over werken in het land van je voorkeur.

Bij JOHO Company kan je kiezen voor verschillende vrijwilligersprojecten en voor werkvakanties in het buitenland. Ook kun je via JOHO Company verschillende betaalde banen in het buitenland vinden.

De bemiddelingsorganisaties bieden internationale verzekeringen aan. Ook helpen ze je met het benodigde papierwerk. Zo helpen ze je met het aanvragen van werkvergunningen en visa als dit nodig is.

Een werkvakantie in Spanje en Latijns-Amerika

Als je Spaans wilt leren tijdens je werkvakantie dan kun je contact opnemen met Don Quijote. Don Quijote heeft in Spanje en Latijns-Amerika talenscholen.

Na een intensieve talencursus kunnen ze vrijwilligerswerk, een stageplaats en misschien ook betaald werk in de sociale en de toeristische sector voor je regelen.

Gratis brochures en informatiebijeenkomsten

Zelf op zoek gaan naar een vakantiebaan.

Werken in het buitenland is binnen Europa niet zo moeilijk meer. Je hebt als Nederlander geen werkvergunning nodig om binnen de Europese Unie te werken. Het enige waar je op moet letten zijn de verzekeringen.

Een goed startpunt voor vakantiewerk is EURES. EURES is een netwerk van adviseurs gespecialiseerd in werken in het buitenland. De adviseurs van EURES kunnen je alles vertellen over werken in een ander Europees land. Zij geven informatie over waar je werk kunt vinden, contracten, verzekeringen enz..

Gids

Werken als een gids

De Eures adviseurs en het CWI.

Voor al je vragen kun je naar de jongerenadviseur van het dichtstbijzijnde CWI-kantoor.

De EURES adviseurs organiseren regelmatig workshops over vakantiebaantjes in het buitenland en over werken in het toerisme.

Voor een overzicht van alle EURES activiteiten kun je naar de website www.werk.nl of naar het CWI kantoor. Op de webpagina van EURES kan je ook naar werk in het buitenland zoeken.

buitenland

Zoek zelf in de krant en op vacature sites

Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een baan. De zaterdagkrant is altijd een goede bron van informatie. Vooral landelijke kranten als de Volkskrant en De Telegraaf hebben veel vacatures in de reissector. De meeste Nederlandse reisorganisaties hebben Nederlanders nodig op hun verschillende vakantiebestemmingen. Zowel in de zomer als in de winter. Begin op tijd te zoeken.

De meeste bedrijven beginnen in maart en april personeel voor het zomerseizoen te zoeken. Er zijn ook volop internetsites te vinden met baantjes in het buitenland (zie hieronder).

Je kunt via vacature sites een vakantiebaantje als receptionist, reisleider, entertainer, sportinstructeur, winkel- of horecamedewerker vinden. Vooral voor toeristische hotspots als de Spaanse kust staan regelmatig advertenties in de vacaturesites.

Je kunt natuurlijk ook een reisorganisatie rechtstreeks benaderen en vragen naar de vacatures.

Wanneer je zelf een vakantiebaan zoekt moet je wel een CV opsturen. Hoe een CV eruit moet zien verschilt van land tot land. Je kunt dus niet zomaar een Nederlandse CV vertalen in een andere taal en die opsturen.

Op internet vind je voorbeelden van bijvoorbeeld een Britse CV, een Spaanse CV of een Franse CV.

Werken binnen de EU

Wie binnen de Europese Unie wil werken heeft geen werkvergunning nodig. Buiten de Europese Unie ligt dat anders. Informeer dus goed!

Elk land binnen de EU heeft wel zo zijn eigen regels wat betreft verzekeringen en arbeidsrecht. Alle informatie vind je op de site van Eures Europa.