rugzaktrips vakantie

Het openbaar vervoer in Praag.

Het openbaar vervoer van Praag bestaat uit bussen, trams en metro. In Praag kun je vanaf vroeg in de ochtend (vanaf 05.00 uur) tot aan middernacht van het openbaar vervoer gebruik maken.

Het vliegveld van Praag is te bereiken via een aantal busdiensten. Let op! Voor bagage moet je in Praag een apart kaartje kopen!

Tram in Praag

Trams in het centrum van Praag.

Tickets voor het openbaar vervoer in Praag.

Alle populaire bezienswaardigheden in Praag liggen op loopafstand van elkaar in het centrum van de stad dus zul je als toerist waarschijnlijk weinig gebruik maken van het openbaar vervoer.

Wie toch gebruik wil maken van het bus, tram en metro kan het beste losse kaartjes kopen. Je hoeft geen aparte kaartjes te kopen voor de bus, tram of metro. Een kaartje is geldig op elke vorm van openbaar vervoer.

Met de bus of taxi van het vliegveld naar Praag.

Praag is alleen per bus en met de speciale Airport Express Bus met het vliegveld verbonden. De beste verbinding zijn de bussen die vanaf het vliegveld naar metrostation Dejvická rijden. Hier kun je op metrolijn A stappen.

Ook kun je vanaf het vliegveld naar metrostation Zlicín rijden en daar op metrolijn B stappen. Metrolijn C is met het vliegveld verbonden door de Airport Express Bus.

Als je aankomt op een tijdstip dat de metro niet rijdt kun je met de speciale nachtbus van het vliegveld naar Praag rijden.

Je kunt overigens ook online een taxi of shuttlebus reserveren om je naar je hotel in Praag te brengen. De taxi of shuttlebus staat je dan bij aankomst in Praag bij de terminal op te wachten.

Overnachten

Korting op het openbaar vervoer in Praag.

Er zijn dagkaarten voor 1 dag en voor 3 dagen. Met deze dagkaarten kun je ongelimiteerd rondreizen in iedere vorm van openbaar vervoer in Praag.

De dagkaarten zijn, net als de losse kaartjes te koop bij de automaten op de metrostations, krantenkiosken en bij de Praagse openbaar vervoersmaatschappij DP.

Studenten en scholieren krijgen in het openbaar vervoer een flinke korting. Je moet wel een geldige studentenkaart (ISIC Card) kunnen laten zien.

metro

Het gebruik van OV-kaartjes

Losse kaartjes moet je op de tram of bus afstempelen. Wie met de metro reist moet zijn losse kaartjes op de metrostations afstempelen.

Als je een voordeelpas gebruikt, hoef je deze alleen af te stempelen als je de eerste keer gebruik maakt van het openbaar vervoer.

De website van het openbaar vervoer in Praag.

Reizen met de metro in Praag

De snelste manier om door de stad rond te reizen is wellicht de metro. Het metronetwerk is het hart van het openbaar vervoer in Praag. Het bestaat uit drie lijnen A, B en C met in totaal veertig metrostations. De metro stopt bij alle belangrijke punten in de stad. Op het metronet sluiten dan weer de bussen en trams aan.

In de metro worden de kaartjes goed gecontroleerd. Helaas kan het wel eens voorkomen dat mensen zich voordoen als controleur om je een nep boete aan te smeren. De werkelijke controleurs zijn altijd in uniform gekleed, praten meestal wat Engels en zijn verplicht een identificatiekaart bij zich te dragen. Vraag hier gerust naar. Als het een echte controleur is zal hij of zij er geen probleem van maken om zijn kaart te tonen.

Tips voor je bagage en handbagage.