rugzaktrips vakantie

Openbaar vervoer in Dublin.

In Dublin reis je via het openbaar vervoer meestal met de bus of met de snelle trams. Een derde vorm van openbaar vervoer in Dublin is de snelle elektrische trein, de DART. Je kunt ook vanuit de haven met een veerboot naar Holyhead en Liverpool in Engeland varen.

Hieronder vind je informatie over deze vier vormen van vervoer in Dublin.

Vervoer vanaf het vliegveld van Dublin.

Dublin ligt maar 10 km van het centrum van Dublin. Het is een vliegveld met twee terminals. Beide terminals liggen naast elkaar en zijn gemakkelijk te bereiken met de bus..

Omdat het nogal druk op de weg kan zijn kan een rit van Dublin Airport naar Heuston Station in het centrum van Dublin echter wel een uur duren.

Het vliegveld van Dublin.

kaartjes voor de Airlink Express Bus.

Overnachten in Dublin.

Dublin

De bussen in Dublin.

Als grootste stad in Ierland beschikt Dublin over het meest uitgebreide openbaar vervoer. In Dublin reis je meestal met de bus. In Dublin wordt het busvervoer verzorgd door Dublin Bus (Bus Atha Cliath in het Keltish).

Er rijden Hop-on Hop-off bussen die twee routes langs de attracties van Dublin volgen, de Purple Route en de Pink Route. Je kunt bij iedere halte instappen en uitstappen. De Hop-on Hop-off bussen zijn handig als je snel de bezienswaardigheden van Dublin wilt zien. De bussen staan bekend om de grappige opmerkingen van de chauffeurs over de bezienswaardigheden onderweg.

Met de DoDublin Card kun je 72 uur met de bus door Dublin reizen en vervoer vanaf het vliegveld met de Airlink Express bus is gratis. Je kunt ook met de Groene Hop-on Hop-off bussen reizen.

kaartjes voor dagtrips vanuit Dublin.

Leuke bestemmingen bij Dublin

Met de bus kun je gemakkelijk naar de kliffen van Howth reizen. Vergeet niet vis te eten in de haven van Howth.

Je kunt ook naar het reusachtige winkelcentrum in de buitenwijk van Dublin, Dundrum Town Centre. De bussen 14 en 44 en de tram (Green Line) stoppen bij het winkelcentrum.

veerboot Ierland

DART in Dublin.

Naast twee tramlijnen is er in Dublin ook het Dublin Area Rapid Transport, kortweg DART genoemd.

De DART is een snelle elektrische trein (vergelijkbaar met Randstad Rail) die langs de kust rijdt en Dublin met omliggende plaatsen in de kuststreek verbindt.

De trams in Dublin

De trams in Dublin worden Luas genoemd. Er zijn twee tramlijnen: de rode en de groene tramlijn.

  1. De rode tramlijn rijdt van het noordelijk gedeelte van Dublin tot aan het stadje Tallagh, ten zuidwesten van Dublin.
  2. De groene lijn rijdt alleen in het zuidelijke gedeelte van Dublin, van St. Stephen’s Green tot aan Sandyford. Deze tram stopt ook bij het grote winkelcentrum, Dundrum Town Centre.

Helaas sluiten beide tramlijnen niet op elkaar aan. Wie wil overstappen moet 15 minuten lopen.

kaartjes voor vervoer in Dublin.