rugzaktrips vakantie

Reizen in Athene met het openbaar vervoer.

Het openbaar vervoer in Athene is gemakkelijk en goedkoop. Naast de metro rijden er in het centrum ook trams, bussen en trolleybussen. Ook kun je binnen de stadsgrenzen van de trein gebruik maken.

Naar het vliegveld van Athene rijdt metrolijn M3, er gaat een trein langs en je kunt er ook met de bus naartoe.

De omgeving van Athene.

Omgeving Athene

kaartjes voor de veerboten in Piraeus.

Het openbaar vervoer in Athene.

De metro is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer in Athene. Alle andere vormen van openbaar vervoer sluiten op het metronet aan. Zo kun je snel en gemakkelijk van de ene naar de andere plaats reizen zonder dat je last hebt van het chaotische verkeer.

Overdag kun je ook nog kiezen uit trams, bussen en trolleybussen. In de nacht rijden er nachtbussen en trolleybussen door de stad.

Het vliegveld van Athene ligt ongeveer 30 km van het centrum en is gemakkelijk te bereiken via het openbaar vervoer. Je kunt natuurlijk ook met een shuttlebus of taxi van het vliegveld naar je hotel reizen.

Overnachten in Athene en Piraeus.

Athene

Kaartjes voor het openbaar vervoer in Athene.

Het openbaar vervoer van Athene is heel goedkoop. Naast losse kaartjes kun je ook dag- en weekkaarten kopen. Deze kaartjes zijn een stuk voordeliger dan losse kaartjes. Met een dag- of weekkaart kun je zo vaak als je wilt gebruik maken van alle (trolley)bussen, trams en metro's.

Losse kaartjes zijn 90 minuten geldig. In deze 1 ½ uur kun je ongelimiteerd gebruik maken van bus, tram, trolleybus en metro.

Je zult in Athene meestal met de metro reizen. Je kunt je kaartjes op de metrostations bij het loket of bij de automaten kopen. Let er wel op dat je de kaartjes moet afstempelen voordat je het perron betreedt.

De metro stations in Athene

De metrostations in het centrum van Athene zijn attracties op zich. De Grieken zijn terecht erg trots op hun nieuwe stations. De aanleg van de metro heeft veel archeologische vondsten opgeleverd. Op de metrostations zie je tentoonstellingen van archeologische vondsten. Ga bijvoorbeeld eens kijken in het metrostation Monastiráki.

Eten en drinken in de metro en op de stations is ten strengste verboden. De controle hierop is misschien nog wel strenger dan op zwartrijden.

bus Athene

De bus bij de Akropolis

De metrolijnen

Er zijn in Athene drie metrolijnen. Alle metrolijnen rijden door het centrum.

  1. Lijn M1 rijdt vanaf het noordelijke deel van Athene, via het metrostation Monastiraki, naar de haven van Piraeus. In Piraeus vertrekken veerboten naar de Griekse eilanden.
  2. Metrolijn M2 rijdt tussen het westelijke en zuidelijke deel van Athene.
  3. Metrolijn M3 rijdt naar het vliegveld.

De Hop on Hop off bus bij de Akropolis.

De Hop-on Hop-off bussen

De Hop on Hop off bussen van Athene

Athene is nu eenmaal een stad waar zoveel te zien valt dat lang niet alles beschreven is in de reisgidsen. Vanaf de open Hop-on Hop-off bussen van Athene heb je een mooi uitzicht op de stad en de vele monumenten.

Er zijn meerdere buslijnen. De meeste bussen rijden door het centrum van Athene maar je kunt ook de haven van Pireaus, het Vouliagmeni-meer en het Glyfada-strand bezoeken.

Populaire haltes van de Hop-on Hop-off bus zijn het National Archaeological Museum, de wijken Plaka en Psyrri, het Akropolis, de tempel van Zeus en het Omonia plein.

kaartjes voor de Hop-on Hop-off bussen.

De trams in Athene.

Naast trein en metro heeft Athene ook een tramnet dat het centrum met het zuiden van de stad verbindt. Ook sluit het tramnet op de metro aan. Het tramnet bestaat uit drie routes.

Route T1 rijdt vanaf het centrum naar het stadion. Route T2 verbindt de stad met de kuststreek en Route T3 rijdt langs de kust van Athene.

kabeltrein

De kabeltrein naar de top van de heuvel Lykavittos vertrekt ieder half uur vanaf de Ploutarchou Straat.

De haven van Piraeus

De havenstad Piraeus is tegen Athene aangebouwd. Vanuit de haven vertrekken de veerboten naar o.a. de eilanden van de Cycladen en naar eiland dichtbij de kust.

Er rijdt een trein vanuit Piraeus door het centrum van Athene naar de luchthaven van Athene. Je kunt ook met metrolijn M3 naar het centrum van Athene reizen.