rugzaktrips vakantie

De luchtballonnen van Göreme en Ürgüp.

Één van de mooiste, maar ook duurste, attracties van Göreme zijn de ballonvaarten. Een gemiddelde vlucht duurt ongeveer een uur en je vliegt op verschillende hoogtes door en boven de valleien.

Er zijn ongeveer vijftien bedrijven actief die ballonvaarten uitvoeren. Hieronder vind je enkele grote en betrouwbare bedrijven die vluchten in een heteluchtballon uitvoeren.

De ballonvaarten vanuit Göreme.

Vanuit de heteluchtballonnen boven Cappadocië heb je een prachtig uitzicht over het bijzondere landschap en de vele valleien. Een ballonvaart is niet goedkoop, in augustus en september soms bijna € 300,- per persoon afhankelijk van o.a. de ballonvaarder, het seizoen en het aantal passagiers in de mand.

Een tocht in een heteluchtballon boven het bijzondere vulkanische landschap van Cappadocië is een heel bijzondere ervaring. Als je het geld er voor hebt moet je het zeker doen.

ballonvaart

De mand is verdeeld in vakken
Iedereen heeft zijn vaste plaats.

kaartjes voor een ballonvaart in Cappadocië.

Zo werkt het.

Je gaat vroeg in de ochtend met een minibus naar de plek waar de luchtballonnen opstijgen. Dit is een rit van ongeveer 10 minuten buiten Göreme. Soms stijgen hier wel honderd ballonnen tegelijkertijd op en het is dan erg druk in de lucht.

De mand is verdeeld in vakken waar je in groepjes kunt staan. Je kunt dus tijdens de vlucht niet naar de andere zijde van de mand lopen. In de mand heb je een min of meer vaste plaats. In hele grote manden kan niet iedereen aan de rand van de mand te staan. Dat is erg jammer want je mist veel van de ervaring als je in het midden van de mand staat.

Let erop bij het boeken dat je niet in een mand met dertig passagiers terechtkomt. Het is misschien goedkoper maar als je een plaats in het midden krijgt is het zonde voor je geld.

De veiligheid van de luchtballonnen

Ondanks dat er iedere dag soms wel honderd luchtballonnen opstijgen komen grote ongelukken met heteluchtballonnen komen in Cappadocië niet zo vaak voor. Reisverzekeringen rekenen een ballonvaart echter als een risicovolle sport.

Een normale reisverzekering voor je vakantie dekt de risico's niet. Als je dat vervelend vindt moet je thuis een uitgebreidere reisverzekering regelen.
Ballonvaarten bij sommige bedrijven zijn inclusief verzekering.

Butterfly Balloons

Butterfly Balloons is één van de grotere ballonvaarders in Göreme. In de manden onder de ballonnen is plaats voor 16 personen. Je vliegt dus in minder grote groepen dan bij veel andere bedrijven. Je betaalt bij het opstijgen van de luchtballon.

Butterfly Balloons:
Adres: Uzundere Cad 29, Göreme 50180, Turkije.
Tel.: +90 384 271 3010

Het opstijgen van de ballonnen.

luchtballonen

Ongeveer zes uur in de ochtend ben je bij de opstapplaats in Göreme.

Royal Balloon

Royal Balloon is een betrouwbaar bedrijf (ISO gecertificeerd) met zowel grote als kleine ballonnen. Met een kleine ballon vlieg je minder hoog maar er zijn wel minder mensen in de mand en is vliegen een meer persoonlijke ervaring. In de grote ballonnen zijn er maximaal 12 passagiers.

Royal Balloon heeft uitstekende beoordelingen maar is wel wat duurder dan bedrijven met minder luxe ballonvaarten. De luchtballonnen zijn in uitstekende staat en de bemanning is ervaren.

Je wordt bij je hotel in Göreme met een minibus opgehaald en naar de luchtballon gebracht.
Adres: Dutlu Sokak No:9, Goreme 50180, Turkije.
Tel. +903842713300

kaartjes voor de attracties in Göreme.

Kapadokya Balloons.

Kapadokya Balloons heeft grotere manden en neemt dus meer passagiers (24 tot 30+) mee. Het is jammer als je een plaats in het midden krijgt en niet aan de rand van de ballon kunt staan. Er is ook een VIP vlucht met veel minder passagiers maar dat is uiteraard duurder.

Adres: Adnan Menderes Cad No 14/A, Goreme
Tel.+903842712442.

Cappadocia Voyager Balloons.

Cappadocia Voyager Balloons heeft luchtballonnen met grote en kleinere manden. Als je een Comfort vlucht boekt vlieg je met acht passagiers terwijl je bij een normale vlucht ongeveer twintig passagiers in de mand kunt verwachten.

Adres: Cappadocia Voyager Balloons: Gaferli Mah. Muze Cad. No:36/1, Goreme
Tel. + 903842713030