rugzaktrips vakantie

Het openbaar vervoer in Kroatië.

In Kroatië zul je meestal met de bus reizen. Treinen zijn goedkoper maar die rijden alleen naar de grote steden als Zagreb en Split. In het zuiden rijden helemaal geen treinen. Ook niet naar Dubrovnik.

Kroatië heeft veel eilanden. Eilandhoppen is dan ook bij backpackers populair. De meeste eilanden zijn goed met een veerboot te bereiken.

Reizen door Kroatië met het openbaar vervoer.

Reizen met de bus is beste manier om goedkoop door Kroatië te reizen. Treinen zijn in Kroatië wellicht goedkoper, maar in Kroatië rijden alleen treinen tussen de grotere steden. Ten zuiden van de Kroatische stad Split rijden zelfs helemaal geen treinen.

Het busvervoer in Kroatië is in handen van particuliere vervoersbedrijven. Deze rijden met Express bussen of Intercity bussen tussen de grote steden. De Intercity en Express bussen zijn comfortabel en snel.

Overnachten in Kroatië.

Kroatië

Rondreizen met de bus door Kroatië.

Vanuit de grotere steden rijden er bussen naar bestemmingen op het Kroatische platteland. Er is geen plaats zo klein of er stopt wel een bus!

De bussen vertrekken in de grote steden vanaf een centraal busstation (Autobusna Stanica of Autobusni Kolodvor in het Kroatisch). Kaartjes voor de bus koop je op het busstation bij een loket. Normaal krijg je dan een kaartje voor de eerst volgende bus die vertrekt, ongeacht het vervoersbedrijf.

Als je met het vliegtuig naar Kroatië gereisd bent zul je waarschijnlijk met de bus verder reizen.

Tip: Taxi's zijn in Kroatië niet zo duur. Voor de laatste 10 km kun je vaak het beste voor een taxi kiezen.

kaartjes voor dagtrips en boottochten in Kroatië.

Reizen met de trein in Kroatië

Reizen met de trein is meestal goedkoper dan reizen met de bus. Grote delen van Kroatië zijn echter met de trein niet bereikbaar. Zo rijden er bijvoorbeeld geen treinen ten zuiden van Split.

De trein is wel een goed alternatief voor wie tussen de grote steden als Zagreb en Rijeka wil reizen. Snelle ICN en IC treinen verbinden de grote steden met elkaar. Er rijdt alleen geen trein naar Dubrovnik. Deze stad is alleen per bus te bereiken.

Reizen met de trein naar Kroatië.

Vervoer naar kleine plaatsen.

Regionale treinen zijn traag. Als je naar kleinere plaatsen wilt reizen kun je het beste een bus nemen.

Ook een treinreis van Rijeka naar de stad Pula duurt lang. Als je toch met de trein naar Pula wilt zul je via Slovenië moeten reizen. Het is dan ook gemakkelijker en goedkoper om in de stad Rijeka een bus naar Pula te nemen.

Als je op het vliegveld van Pula aankomt en naar bijvoorbeeld Opatija wilt reizen neem je ook gewoon de bus.

Trein Kroatië

Reizen met de veerboot.

Langs de Kroatische kust liggen vele honderden eilanden zoals het populaire Krk, ook wel het Gouden Eiland genoemd. Deze eilanden zijn heel goed te bereiken met één van de veerboten of catamarans van Jadrolinja, de nationale rederij.

Je kunt kaartjes voor een veerboot bij de kantoren van de rederij ter plekke kopen en natuurlijk online.

Vaak kun je met één kaartje meerdere plaatsen langs de kust bezoeken. Eilandhoppen in Kroatië is dan ook populair bij backpackers.

kaartjes Kaartjes voor de Kroatische veerboten.

De veerboten van Rederij Jadrolina.

Rederij Jadrolina verzorgt directe overtochten van de belangrijkste kuststeden naar de eilanden. Ook heeft Jadrolinja een veerdienst die de hele Adriatische kust aandoet.

De veerboten van rederij Jadrolinja varen van Rijeka naar Dubrovnik om daarna door te varen naar Bari, aan de kust van Italië.

Kaartjes voor veerboten en bussen in Kroatië.

Directe vluchten vanaf Nederland naar:

  1. Het vliegveld van Zagreb (ZAG): 15 km van de stad.
  2. Luchthaven Pula (PUY): 10 km van Pula.
  3. Het vliegveld van Split (SPU): 25 km van Split.
  4. Zadar Airport (ZAD): 10 km van de stad.
  5. Dubrovnik Airport (DBV): 20 km van de stad.
  6. Rijeka Airport(RJK): 25 km van de stad.
  7. Osijek Airport (OSI): 15 km van Osijek.
  8. Vliegveld Bol (BWK): 15 km van Bol.

Vervoer vanaf het vliegveld.