rugzaktrips vakantie

De Camino naar Santiago de Compostella.

Voordat je naar Spanje vertrekt om de pelgrimstocht de Camino te gaan lopen kun je een pelgrimspas aanvragen in Nederland. Met deze stempelkaart kun je onderweg goedkoop overnachten en eten.

Als de Refugio's vol zijn of als je iets comfortabeler wilt slapen zul je naar een hostel of hotel moeten.

De Camino naar Santiago de Compostella.

Spanje

De pelgrimspas voor de pelgrimstocht.

Als je een pelgrim bent en beschikt over een pelgrimspas, de zogenaamde "Credencial del Peregrino", kun je onderweg goedkoop overnachten en eten in zogenaamde Refugio’s. Je hebt het pelgrimspas ook nodig als je na afloop van de tocht in Santiago de Compostella een oorkonde wilt.

Je kunt het pelgrimspas voor je tocht aanvragen bij het Informatiecentrum van het Genootschap van Sint Jacob in Utrecht. Je kunt het online aanvragen of de pas afhalen in het centrum in Utrecht.

Overnachten aan de Camino de Santiago.

overnachten

Het speldje voor de Camino de Santiago.

Als je in Santiago de Compostella de oorkonde gekregen hebt kun je die na terugkomst opsturen naar het Genootschap van Sint Jacob. Je wordt dan geregistreerd en je krijgt het recht een Jacobspeld te mogen kopen.

De Jacobsspeld is een verzilverde speld met de afbeelding van een jacobsschelp die je als referspeld kunt gebruiken.

Adres: het Informatiecentrum van het Genootschap van Sint Jacob
Janskerkhof 28a
3512 BN Utrecht
Tel. +31(0)30-231.5391,

Website: het Genootschap van Sint Jacob

Overnachten tijdens de Camino de Santiago

Tijdens je tocht kun je goedkoop overnachten op campings, budget hotels en hostels. Als je beschikt over een pelgrimspas kun je ook overnachten in zogenaamde Refugio’s.

Een Refugio is een soort hostel dat opgezet is om pelgrims te ondersteunen. Als je een pelgrimspas hebt kun je in een Refugio op een slaapzaal overnachten. In een Refugio is vaak een keukentje. Soms mag je in een Refugio betalen wat je wilt, soms wordt er een bedrag van minder dan € 10,- per overnachting gevraagd.

Venetie

Op Kaap Finisterre, vlakbij Santiago de Compostella, verbranden sommigen hun schoenen.

Dit heb je nodig in een Refugio.

Je hebt wel een lakenzak of een slaapzak en een pan nodig als je in een Refugio wilt overnachten en eten.

Soms is er bij een Refugio ook een restaurant waar je heel goedkoop kunt eten.

In de Refugio's kun je een stempel krijgen voor je pelgrimspas. Deze stempels heb je nodig als je de oorkonde wilt afhalen bij de kathedraal in Santiago de Compostella.

Route

De route is duidelijk aangegeven

Rituelen onderweg.

Vlakbij de plaats Rabanal del Camino staat een groot ijzeren kruis, Cruz de Ferro, omringt door een reusachtige stapel steentjes. Al eeuwen lang nemen pelgrims een steentje van huis mee om die hier neer te leggen. Het steentje dat je achterlaat staat voor een probleem dat je hier dus kunt deponeren.

Het symbool van Sint Jacobus is de Jacobsschelp. Veel pelgrims dragen een ketting van Jacobschelpen en op de wegwijzers prijkt een schelp als symbool van de route.

De laatste overnachting voordat je Santiago binnenloopt doe je in het complex van Monte de Gozo. Op deze berg heb je een mooi uitzicht op Santiago de Compostella. Er zijn in het complex meer dan 1000 slaapplaatsen dus een rustige nacht zal het niet worden.

De laatste dag van de tocht.

Probeer echter in de ochtend Santiago de Compostella binnen te lopen. Dan zijn er nog niet zoveel toeristen.

Kaap Finisterre is het meest westelijke punt van Europa. Hier verbranden pelgrims de laatste jaren hun schoenen en kleding. Dit is echter geen eeuwenoud ritueel dus je kunt je schoenen ook gewoon aanhouden.

Kaap Finisterre

Kaap Finisterre

Low budget Spanje

Spanje